Trumbull, legenda vizuálních efektů, zemřel v 79 letech. Spolupracoval s Kubrickem a Spielbergem

Průkopník práce s vizuálními efekty Douglas Trumbull, který se proslavil mimo jiné svou prací na filmech 2001: Vesmírná odyssea, Blízká setkání třetího druhu a Strom života, zemřel v pondělí ve věku 79 let. Za svůj přínos kinematografii získal několik Oscarů.

Tento článek je více než rok starý.

Londýn Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Režisér a specialista na vizuální efekty Douglas Trumbull na konvenci k filmu Blade Runner: Final Cut v roce 2007

Douglas Trumbull v roce 2007 | Foto: Albert Gea | Zdroj: Reuters

Podle deníku The Guardian oznámila jeho smrt Trumbullova dcera Amy, otce označila za „génia a kouzelníka“ a uvedla, že „zemřel v pondělí po „dvouleté bitvě s rakovinou, nádorem mozku a mrtvicí“. Dodala, že spolu se sestrou Andromedou ho viděly v sobotu a mohly mu říct, „jak ho milují a rozloučit se s ním před jeho poslední cestou.“

Díky debutu s filmem To the Moon and Beyond na Světové výstavě v roce 1964 si Trumbulla všiml režisér Stanley Kubrick, spolupracovali spolu na epickém science fiction 2001: Vesmírná odyssea. Spolu s Conem Pendersonem, Tomem Howardem a Wallym Veeversem je Trumbull podepsaný pod vizionářskými efekty v tomto snímku.

Po úspěchu tohoto filmu začala Trumbullova pestrá kariéra, ve které hlavně z počátku dominovalo vymýšlení neotřelých vizuálních sekvencí pro nejvýznamnější snímky doby.

Dystopický fantasy film Saturation 70, na kterém Trumbull pracoval, nebyl nikdy dokončen, ale už o rok později, v roce 1971, zaznamenal značný úspěch díky práci na filmu Michaela Crichtona Kmen Andromeda. Díky tomu mohl následně režírovat i svůj vlastní film Tichý běh, ve kterém se vesmírná loď plná stromů snaží zachránit lesy na planetě Zemi.

V 90 letech zemřela italská herečka Monica Vittiová. Proslavily ji Antonioniho filmy

Číst článek

Jako režisér neuspěl

I přes finanční neúspěchy Trumbullova režisérského debutu byl v Hollywoodu 70. let žádaný. Steven Spielberg s ním spolupracoval na sci-fi snímku Blízká setkání třetího druhu, za speciální efekty v tomto filmu byl pak Trumbull nominován na prvního Oscara. Jako další snímek zachycující vesmírná dobrodružství využili jeho umu tvůrci Star Treku z roku 1980. Do natáčení snímku vstoupil Trumbull poté, co předchozí tým nedokázal naplnit vizi autorů.

Navzdory nechuti pracovat s novými režiséry přijal Douglas Trumbull nabídku Ridleyho Scotta zajišťovat vizuální efekty pro film Blade Runner, mimo jiné proto, že ve filmu nebyly žádné vesmírné lodě. V polovině produkce tohoto filmu však svou pozici opustil a místo toho začal pracovat na dalším vlastním projektu Brainstorm.

Sci-fi thriller o vynálezu zařízení, které umožňuje lidem prožívat emoce ostatních, se stal nechvalně známý potom, co herečka Natalie Woodová zemřela v průběhu natáčení za podezřelých okolností. Trumbull film i přes komplikace dokončil, ale nakonec se jednalo o kasovní propadák.

Filmoví kritici předávali ceny. Čtyři ze šesti nominací proměnil satirický snímek Okupace

Číst článek

Po neúspěchu svého druhého snímku se Trumbull distancoval od Hollywoodu a věnoval se rozvoji filmové techniky, pracoval na novém filmovém formátu ShowScan. Tuto novinku pak využívaly hlavně zábavní parky a podobné atrakce a v roce 1993 za ní Trumbull získal cenu Akademie za vědecký a technický přínos. Nějaký čas pracoval také na projektu Imax.

Trumbull se následně vrátil zpět k práci na filmové tvorbě, spolupracoval s Terrencem Malickem na filmu Strom života, oceněném Zlatou palmou. Stále ho ale lákala i technická stránka filmového světa, pracoval na vyvíjení nových filmových formátů včetně systému Magicam. V roce 2012 získal čestného Oscara za technologický přínos filmovému průmyslu.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme