Svatba z roku 1948 i berlínská olympiáda. Režisér Ondříček dokončuje film o životě manželů Zátopkových

V roce 1952 vyhrál na olympiádě tři zlaté medaile. Běžec Emil Zátopek se pak společně svou ženou Danou vrátili do Československa se čtyřmi zlatými kovy. Jejich příběh teď natáčí režisér David Ondříček, který do hlavních rolí obsadil Václava Neužila a Marthu Issovou. S filmovým štábem natáčel také svatbu sportovců v jednom pražském kostele.

Tento článek je více než rok starý.

FOTO Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Z kostela na Strossmayerově náměstí v Praze vycházejí hlavní hrdinové filmu. Svatebčané na ně pod schodištěm hází hrsti rýže a líbají je na tváře. V zelené uniformě, s odstátýma ušima a vyholeným čelem se do roku 1948 vrátil v roli legendárního běžce Václav Neužil.

‚Sólo pro Zátopka. A přišel si pro mě.‘ Nejslavnější atletický pár se vzal před 70 lety

Číst článek

„Imitujeme tady na ‚štrosmajeráku‘ v Holešovicích Uherské Hradiště, kde se jejich skutečná svatba konala,“ vysvětluje scénu pro Radiožurnál Neužil. Kostel je prý pro film vyhovující, i když jeho volba herce nejprve překvapila.

Ty nejtěžší sportovní výkony má představitel Emila Zátopka již prakticky za sebou. „Víceméně veškeré běžecké důležité scény filmu jsme už natočili. V Brně Lužánkách jsme točili Londýn ’48 i Helsinky ’52, točili jsme tam i maraton,“ vzpomíná Neužil.  

Hod oštěpem

Olympijskou oštěpařku Danu Zátopkovou ztvární Marta Issová. Natáčení hodů oštěpem ji bavilo více než svatební slavnost.

„Když jsme točili sportovní věci, tak ta atmosféra na mě velice sedla a dopadla. Ale dneska jsme pořád dokola vyhazovali rýži z hlavy, tak už mě to tak trochu opustilo,“ směje se Issová v bílých šatech se závojem. „Ale mě to bavilo, jsem ráda, že mi takhle díky filmu Zátopek přišel oštěp do života a s ním i celá parta lidí, kteří mi s tím pomáhali.“

Václav Neužil ml., který si zahraje Emila Zátopka, v maskérně. | Foto: Martin Hrnčíř | Zdroj: Český rozhlas

Přestože se herečka do budoucna věnovat hodu oštěpem nechce, vidí v ní 97letá Dana Zátopková sportovní talent.

„Když jsem teď byla Daně Zátopkové popřát k narozeninám, tak mi říkala, že mě nominuje na místo své čestné náhradnice. To je velký závazek. Myslím si, že hody oštěpem budu sledovat do konce života a že budu za Bárou (Špotákovou) a naším společným trenérem Rudou Černým občas chodit, protože se mi bude stýskat,“ dodává Issová.

Originální svatební oznámení

Podle režiséra Davida Ondříčka bylo velmi náročné připravit stadion v brněnských Lužánkách, tak aby zapadl do doby 40. a 50. let.

„To byl vlastně největší oříšek celého filmu. Jsem strašně rád, že to máme za sebou. Točili jsme tam stadion v Berlíně, Helsinkách a vlastně i v Londýně. Za několik miliónů korun jsme upravovali plochu. Jsem zvědavý, jak to dopadlo a až se na to podívám ve střižně,“ těší se Ondříček.

‚Hlavně u hodu nevypadat jako zlomená lilie.‘ Issové pomáhá s rolí Dany Zátopkové i Špotáková

Číst článek

Hudbu zpracovává dvojice Beata Hlavenková, která Ondříčkovi dělala hudbu i k filmu Dukla 61, a Jan P. Muchow, dlouholetý Ondříčkův spolupracovník. „Občas mi něco pošlou,“ přiznává režisér, že část hudební produkce již slyšel.

Z velkých scén zbývá natočit například v Letenských sadech svatební hostinu. „Snažíme se vycházet z dobových reálií a konkrétních fotografií. Máme i pomůcky přímo od kamarádů Zátopkových,“ říká Ondříček.

„Takže například Martha, když teď vycházela z kostela, tak měla v obálce originál svatebního oznámení z roku 1948 od jedné kamarádky Dany Zátopkové, aby se jí lépe hrálo.“ 

Filmaři plánují dotočit film v polovině prosince. Snímek chce mít režisér hotový před letní olympiádou v Tokyu, která bude příští rok v červenci.

Martin Hrnčíř Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme