Vyznamenání pro Kusturicu. Prezident Zeman udělí srbskému režisérovi medaili Za zásluhy

Prezident Miloš Zeman vyznamená srbského režiséra a hudebníka Emira Kusturicu medailí Za zásluhy. Udělí mu ji 28. října při oslavách státního svátku. Kusturica může být podle Zemana pojítkem mezi Českou republikou a Srbskem. Český prezident to oznámil ve středu během své návštěvy Srbska po setkání s prezidentem Aleksandarem Vučićem.

Bělehrad/Praha Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Srbský režisér Emir Kusturica

Srbský režisér Emir Kusturica | Foto: Piroschka van de Wouw | Zdroj: Reuters

„Upřímně si vážím přátelství srbského a českého národa. Včera jsem přijal Emira Kusturicu a na doporučení tří českých osobností ho 28. října vyznamenám medailí Za zásluhy,“ řekl prezident na tiskové konferenci v Bělehradě.

Zároveň srbského režiséra a hudebníka Emira Kusturicu, který v sedmdesátých letech studoval v Praze, označil za symbol.

‚Stát vedený válečnými zločinci.‘ Prezident Zeman chce, ať Česko přestane uznávat samostatné Kosovo

Číst článek

„Symbol lidí, kteří studovali v Praze, nyní působí v Srbsku a mohou dále působit jako pojítko,“ prohlásil Zeman. Vyznamenání Kusturici hlavě státu navrhli i čeští poslanci.

Kusturica vystudoval pražskou FAMU. Mezinárodně uznávaný 64letý režisér a filmový producent Kusturica, kterému jsou někdy vyčítána příliš prosrbská stanoviska, získal za svou tvorbu řadu ocenění.

Na festivalu v Cannes vyhrál dvě Zlaté palmy - v roce 1985 za snímek Otec na služební cestě a v roce 1995 za Podzemí. Narodil se v Sarajevu.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme