Ve věku 81 let zemřela Emma Černá, herečka známá z filmu Adelheid nebo seriálu Vyprávěj

Smutnou informaci o úmrtí herečky Emmy Černé oznámil v pondělí její bratr Miloš Černý. Podle České filmové databáze hrála v téměř 50 snímcích. Velkou roli dostala v roce 1969 ve filmu Adelheid režiséra Františka Vláčila a zahrála si i v oscarovém Koljovi. Dlouhou dobu působila v Divadle Komedie, přičemž její poslední scénou bylo Divadlo v Dlouhé.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Herečka Emma Černá – snímek z roku 2000

Herečka Emma Černá – snímek z roku 2000 | Foto: René Volfík | Zdroj: ČTK

Diváci mohli Černou vidět například také v oblíbených snímcích Setkání v červenci, Dobří holubi se vracejí, Báječná léta pod psa nebo Samotáři.

V 78 letech zemřela herečka, dabérka, rozhlasačka a fejetonistka Gabriela Vránová

Číst článek

Její první velkou rolí byl ale Adelheid, komorní psychologické drama reflektující vysídlování Němců z pohraničí. Příslušník zahraničního odboje v Británii v podání Petra Čepka je pověřen správou majetku bývalého německého továrníka v pohraničním městečku. Postupně se sblíží s jeho dcerou Adelheid. Krátký vztah je ale vztahem dvou lidí, kteří si nikdy nemohou rozumět. Národní filmový archiv snímek před dvěma lety digitálně restauroval.

Diváci mohli herečku vidět také v televizních seriálech České televize Vyprávěj nebo Přítelkyně z domu smutku.

Černá vystudovala DAMU, poté krátce působila v Divadle Na zábradlí, odkud odešla na dlouhé roky do Mostu. Po návratu do Prahy byla členkou Divadla S. K. Neumanna, později hostovala například v Divadle Komedie i v Národním divadle. Vyučovala na Vyšší odborné škole herecké v Praze.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme