Nominacím na Evropské filmové ceny vévodí polská Studená válka. Milada se neprosadila

V nominacích do užšího výběru na letošní 31. evropské filmové ceny se nejvíce prosadil polský snímek Studená válka režiséra Pawla Pawlikowského. Nejvyšší trofej může získat jak v kategorii nejlepší evropský film, tak i nejlepší režie a ženský herecký výkon. Česká kinematografie v nominacích zastoupení nemá, navržený film Milada se mezi pětici vybraných nedostal.

Tento článek je více než rok starý.

Sevilla (Španělsko) Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Joanna Kuligová ve snímku Studená válka

Joanna Kuligová ve snímku Studená válka | Zdroj: Aerofilms

O cenu za nejlepší film se polské drama utká se švédsko-dánským snímkem Tina a Vore režiséra Ali Abbasiho, italsko-francouzským dramatem Dogman režiséra Mattea Garroneho a italským koprodukčním snímkem Šťastný Lazzaro režisérky Alice Rohrwacherové. Všechny čtyři tyto snímky jsou nominovány i v kategorii nejlepší režie.

Pětici nominovaných filmů v hlavní kategorii doplňuje snímek režiséra Lukase Dhonta Dívka. O cenu za nejlepší režii se bude jako pátý ucházet izraelský režisér Samuel Maoz za film Foxtrot.

O držitelích letošních cen udělovaných EFA se rozhodne 15. prosince. Už v říjnu bylo oznámeno, že britský herec a režisér Ralph Fiennes bude vyznamenán čestnou cenou za evropský přínos ke světové kinematografii.

Nominace na Evropské filmové ceny, považované za evropskou obdobu amerických Oscarů, zveřejnila v sobotu Evropská filmová akademie na festivalu ve španělské Seville. 

ČTK, kro Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme