Evropským filmovým cenám vládla Favoritka. Nejlepšími herci roku jsou Banderas a Colmanová

Celkem osm evropských filmových cen získala při sobotním ceremoniálu v Berlíně historická tragikomedie Favoritka. Poslední snímek Yorgose Lanthimose ovládl obě kategorie nejlepších hraných filmů, dočkal se pocty mimo jiné i za režii, střih nebo kameru. Ocenění se dostalo také Olivii Colmanové, která už letos za hlavní roli královny Anny převzala Oscara.

Tento článek je více než rok starý.

Berlín (Aktualizováno: 22:51 7. 12. 2019) Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Olivia Colmanová ve filmu Favoritka

Olivia Colmanová ve filmu Favoritka | Zdroj: Cinemart

Nejlepší mužský herecký výkon podal podle evropských filmových profesionálů Antonio Banderas ve snímku Bolest a sláva. Svou děkovnou řeč pronášel prostřednictvím telemostu, v sobotu večer totiž hrál ve Španělsku v divadle. Viditelně dojatý přitom zdůraznil zázrak, kterým je pro něj celoživotní spolupráce s režisérem Pedrem Almodóvarem.

Pro stříbrnou sošku si osobně nepřijela ani Céline Sciamma. Francouzská filmařka vyhrála evropskou cenu pro nejlepší scénář ke kostýmní romanci Portrét dívky v plamenech. Plány jí překazila generální stávka proti důchodové reformě, která v těchto dnech probíhá ve Francii.

Antonio Banderas přebírá cenu pro nejlepšího evropského herce přes telemost:

Humornou operní skladbou, jejíž součástí bylo i vyzpívávání filmařova jména, bylo uvedeno předání speciální ceny za celoživotní dílo pro německého režiséra a herce Wernera Herzoga. Prezident Evropské filmové akademie Wim Wenders k tomu přidal vlastní recitaci textu „nothing compares to you“ (tobě se nic nevyrovná).

Herzog podle svých slov nevěří, že existuje evropská kinematografie. Vyzdvihl ale evropskou spolupráci a solidaritu, která pomohla k současnému rozkvětu filmové tvorby i v malých státech, jako je třeba Rumunsko.

Poděkování chůvám

Cenu za přínos evropské kinematografii převzala francouzská herečka Juliet Binoche. Sošku přebírala z rukou režisérky Claire Denisové, která na ceremoniál přišla v kožené bundě. „Měla jsem zabalené boty na podpatku a krásnou róbu k tomu. Celý den jsem čekala na letišti na letadlo sem. Nakonec jsem se sem dostala – ale můj kufr ne,“ vysvětlovala divákům.

Binoche, s níž pracovala naposledy v roce 2017 na dramatu Vnitřní slunce, označila za vynikající kuchařku, nebezpečnou řidičku, skvělou sestru a přítelkyni a v neposlední řadě dobrého, statečného člověka.  

Herečka ve své řeči uvedla, že cílem umění je sdílet a nacházet nové světy. Vyzvala přitom své kolegy, aby dbali na to, jaké role si vybírají. Protože by se umění mělo neustále vyvíjet – a nemělo by zobrazovat pouze násilí. Na závěr pak poděkovala všem chůvám, které pomáhaly starat se o její děti.

Aplaus pro Sencova

Cena diváků připadla loňskému vítězi hlavní filmové kategorie, černobílému polskému dramatu Studená válka. Jeho režisér Paweł Pawlikowski při té příležitosti vtipkoval, že volba lidu v poslední době není zrovna populární. „Lidé udělali pár špatných rozhodnutích,“ řekl v narážce na politickou situaci ve světě.

Evropská filmová akademie se emocionálně rozloučila s polskou režisérkou Agnieszkou Hollandovou, která po šesti letech opouští post její předsedkyně.

Potleskem vestoje ocenilo publikum přítomnost filmaře Olega Sencova, který byl v Rusku odsouzený ke 20 letům ve vězení. Letos v září se v rámci mezinárodní výměny vězňů vrátil na Ukrajinu. 

Česká republika měla letos na Evropských filmových cenách dva zástupce: Rekonstrukci, krátký film Ondřeje Nováka a Jiřího Havlíčka, a koprodukční dokument Svědkové Putinovi. Ani jeden ze snímků v evropské konkurenci neuspěl.

Celkem se předalo 23 cen, tento rok nově také pro nejlepší televizní seriál. V kategorii nebyly dopředu známy nominace, pocta připadla německé sérii Babylon Berlín.

KOMPLETNÍ VÝSLEDKY 32. EVROPSKÝCH FILMOVÝCH CEN

Nejlepší film
Favoritka

Nejlepší komedie
Favoritka

Nejlepší režisér
Yorgos Lanthimos (Favoritka)

Nejlepší scénář
Céline Sciamma (Portrét dívky v plamenech)

Nejlepší herec
Antonio Banderas (Bolest a sláva)

Nejlepší herečka
Olivia Colmanová (Favoritka)

Nejlepší dokument
For Sama

Nejlepší animovaný film
Buñuel in The Labyrinth of The Turtles (Španělsko / Nizozemí)

Nejlepší krátký film
The Christmas Gift (Rumunsko / Španělsko)

Objev roku (Cena FIPRESCI)
Bídníci (r. Ladj Ly)

Nejlepší televizní seriál
Babylon Berlín

Nejlepší kamera
Robbie Ryan (Favoritka)

Nejlepší střih
Yorgos Mavropsaridis (Favoritka)

Nejlepší výprava
Antxon Gómez (Bolest a sláva)

Nejlepší kostýmy
Sandy Powellová (Favoritka)

Nejlepší masky
Nadia Staceyová (Favoritka)

Nejlepší hudba
John Gürtler (Narušitel systému)

Nejlepší zvuk
Eduardo Esquide, Nacho Royo-Villanova a Laurent Chassaigne (A Twelve-year Night)

Nejlepší vizuální efekty
Martin Ziebell, Sebastian Kaltmeyer, Néha Hirvová, Jesper Brodersen a Torgeir Busch (About Endlessness)

Cena za celoživotní dílo
Werner Herzog

Cena za přínos evropské kinematografii
Juliet Binoche

Univerzitní filmová cena
Portrét dívky v plamenech

Cena diváků
Studená válka

Kristina Roháčková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme