Evropského Oscara za nejlepší film si odnesl snímek Quo vadis, Aida? Myši patří do nebe je bez ceny

Cenu Evropské filmové akademie (EFA) pro nejlepší film získal snímek Quo vadis, Aida? bosenské režisérky Žbaničové. Ta získala i ocenění za režii. Nejlepším celovečerním animovaným filmem se na letošním ročníku Evropských filmových cen stal snímek Utéct dánského režiséra Jonase Pohera Rasmussena. Mezi nominovanými na toto ocenění byl rovněž snímek Myši patří do nebe českých režisérů Jana Bubeníčka a Denisy Grimmové.

Tento článek je více než rok starý.

Aktualizováno Berlín (Aktualizováno: 21:52 11. 12. 2021) Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Snímek Quo vadis, Aida?, který vypráví o masakru ve Srebrenici z roku 1995, obdržel rovněž ocenění za režii a za ženský herecký výkon.

Evropské filmové ceny, které bývají označovány za evropské Oscary, se v sobotu předávají v Berlíně. Na hlavní ocenění pro nejlepší evropský film roku bylo nominováno pět snímků: finský Kupé č. 6, bosenský Quo vadis, Aida?, britský Otec, italský Boží ruka a francouzský Titan. Většina uvedených filmů vznikla v mezinárodních koprodukcích.

Na vyhlášení absolutního vítěze se ještě čeká. Loni získala cenu pro nejlepší evropský film tragikomedie Chlast dánského režiséra Thomase Vinterberga.

Film Myši patří do nebe vznikl v česko-francouzsko-polsko-slovenské koprodukci podle knížky Ivy Procházkové, scénář napsali Alice Nellis a Richard Malatinský. Své hlasy zvířecím animovaným hrdinům ve filmu propůjčili například Ondřej Vetchý, Matouš Ruml, Lukáš Pavlásek, Martin Stránský, Jiří Lábus, Martin Dejdar, Barbora Hrzánová či Matěj Ruppert.

VÍTĚZOVÉ 34. EVROPSKÝCH FILMOVÝCH CEN

Nejlepší film
Quo Vadis, Aida?

Nejlepší komedie
Ninjababy

Nejlepší režisér
Jasmila Žbanić (Quo Vadis, Aida?)

Nejlepší scénář
Florian Zeller, Christopher Hampton (Otec)

Nejlepší herec
Anthony Hopkins (Otec)

Nejlepší herečka
Jasna Đuričić (Quo Vadis, Aida?)

Nejlepší dokument
Utéct

Nejlepší animovaný film
Utéct

Kompletní přehled vítězů najdete zde.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme