Machatého Extase si veze z Benátek cenu pro nejlepší restaurovaný film. Zlatého lva získal Joker

Hlavní cenu Zlatý lev si v sobotu na Mezinárodním filmovém festivalu v Benátkách odnesl Joker. Český zástupce v soutěžní sekci, Nabarvené ptáče, v Itálii získal o den dříve cenu studentské poroty. Zkraje slavnostního ceremoniálu byl oceněn černobílý snímek českého režiséra Gustava Machatého Extase z roku 1933. Cenu za nejlepší restaurovaný film v sekci Venice Classics převzal hudební kurátor Národního filmového archivu Jonáš Kucharský.

Benátky (Aktualizováno: 21:05 7. 9. 2019) Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Extase získala v Benátkách cenu pro nejlepší restaurovaný film. Cenu převzal hudební kurátor Národního filmového archivu Jonáš Kucharský

Extase získala v Benátkách cenu pro nejlepší restaurovaný film. Cenu převzal hudební kurátor Národního filmového archivu Jonáš Kucharský | Foto: Piroschka van de Wouw | Zdroj: Reuters

Světová premiéra digitálně restaurované Extase se uskutečnila v předvečer zahájení prestižního festivalu 27. srpna. Snímek se tak vrátil do Benátek po 85 letech. Promítal se tu v roce 1934 a především kvůli nahým scénám své představitelky Hedy Kieslerové, později známé jako Hedy Lamarr, tenkrát způsobil skandál.

Na jednoduchém příběhu, v němž novomanželka Eva prožije první milostné vzplanutí nikoliv s postarším manželem Emilem, ale s mladým inženýrem Adamem, rozehrál Machatý za pomoci kameramana Jana Stallicha extravagantní obrazovou oslavu vášně a lidské práce plnou symbolů a metafor.

Digitální restaurování filmu uskutečnil Národní filmový archiv ve spolupráci s Mezinárodním filmovým festivalem Karlovy Vary ve společnosti L’Immagine Ritrovata v Boloni. Původní kopie české verze Extase se nedochovala, a restaurátoři tak museli film sestavovat z různě kvalitních kopií.

„Už je tam strašně moc mezikroků, takže ty chyby, nedostatky nebo znaky zubu času jsou už vkopírované na filmových pásech. Jsou jak ve zvuku, tak v obraze,“ popsal dříve pro Radiožurnál Jonáš Kucharský.

Čeští diváci dostanou šanci podívat se na digitálně zrestaurovanou verzi Extase zřejmě na přelomu roku za doprovodu Symfonického orchestru Českého rozhlasu.

Zlatý lev

Cenu Zlatý lev pro nejlepší film získal snímek Joker amerického režiséra Todda Philipse. Příběh o zkrachovalém komikovi s tváří Joaquina Phoenixe, který propadne šílenství a v klaunském obleku terorizuje Gotham City, má v českých kinech premiéru 3. října. 

Loni si hlavní cenu z Benátek odvezlo mexické černobílé drama Roma, pozdější vítěz Oscara pro nejlepší cizojazyčný snímek. Rok předtím si stejné pocty dostalo fantasy romanci Tvář vody, který si později odnesl Cenu Akademie pro nejlepší film roku.

Při slavnostním zakončení 76. ročníku festivalu na benátském ostrově Lido získal hlavní cenu poroty Roman Polanski za film J'accuse (Žaluji), Stříbrného lva za režii si odnesl Švéd Roy Andersson za drama Om det oändliga (O nekonečnu). Film Nabarvené ptáče českého režiséra Václava Marhoula si žádnou z cen neodnesl.

Volpiho pohár pro nejlepšího herce porota vedená argentinskou režisérkou Lucrecií Martelovou udělila Italovi Lukovi Marinellimu, který ztvárnil hlavní roli v novém přepisu slavného románu Jacka Londona Martin Eden. Herec během děkovného proslovu zmínil i aktuální události a ve jménu svého hrdiny cenu věnoval všem lidem, kteří zachraňují na moři lidi v nouzi.

Cena pro nejlepší herečku putuje do Francie, a to díky Ariane Ascarideové, která zaujala svou rolí ve snímku Gloria Mundi režiséra Roberta Guédiguiana.

První ohlasy ze zahraničí: o Nabarveném ptáčeti kritici píší jako o krutém i monumentálním díle

Číst článek

O současné politické situaci se na pódiu festivalového paláce hovořilo i během předávání ceny za nejlepší scénář, kterou získal v Hongkongu žijící tvůrce Yonfan za animovaný film Ťi jüan tchaj čchi chao (Třešňová ulice číslo sedm). Režisér se totiž zmínil o současných prodemokratických protestech v Hongkongu a poděkoval svému domovskému městu „ve jménu svobody, lidských práv a demokracie“.

Mezi 21 filmy v hlavní soutěži festivalu byl letos poprvé od roku 1994 český film, což byl pro českou kinematografii obrovský úspěch. Černobílý snímek Nabarvené ptáče natočený podle světoznámého románu Jerzyho Kosińského sice z rozdělování cen vyšel naprázdno, při promítání v Benátkách však zaujal kritiky. 

Marhoulův snímek ale přeci jenom neodjel z Itálie s prázdnou. Na festivalu získal v pátek od studentské poroty ocenění Film pro UNICEF (Cinema for UNICEF). To se předává filmům, které nejlépe vyjadřují boj za práva dětí.

OCENĚNÉ SNÍMKY NA 76. FILMOVÉM FESTIVALU V BENÁTKÁCH

Zlatý lev pro nejlepší film
Joker (rež. Todd Phillips)

Velká cena poroty
J'acusse (rež. Roman Polanski)

Cena za nejlepší režii
Roy Andersson (About Endlessness)

Speciální cena poroty
The Mafia Is No Longer What It Used To Be (rež. Franco Maresco)

Cena pro nejlepšího herce
Luca Marinelli (Martin Eden, rež. Pietro Marcello)

Cena pro nejlepší herečku
Ariane Ascarideová (Gloria Mundi, rež. Robert Guédiguian)

Cena za nejlepší scénář
No. 7 Cherry Lane (rež. Yonfan)

Cena Marcella Mastroianniho pro nejlepší mladý talent
Toby Wallace (Babyteeth, rež. Shannon Murphyová)

Cena pro nejlepší restaurovaný film
Extase (rež. Gustav Machatý)

kro, ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme