Zpátky offline. Studentská filmová přehlídka FAMUFEST zve na ‚s3tk8ní‘

Pražské Vršovice na přelomu března a dubna ožijí studentskou tvorbou. Do své původní, fyzické podoby se totiž po covidové odmlce vrací festival studentských filmů FAMUFEST. Jeho 38. ročník se ponese v duchu „s3tk8ní“, tedy toho, co v uplynulých letech v kinematografii tolik scházelo.

Praha Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Tématem letošního ročníku je Setkání

Letošní ročník se nese v tématu „s3tk8ní” | Zdroj: FAMUfest

„Vycházíme z naší zkušenosti zahájení studia v distanční formě bez možnosti fyzického kontaktu. Neznáme pedagogy, ani studenty a loňský ročník festivalu jsme sledovali online. Chceme se setkat, detailně poznat FAMU a formou festivalu toto poznání zprostředkovat dál, a to nejen studentům, ale i široké veřejnost,“ uvádí kreativní ředitelka festivalu Hana Šormová.

Téma setkávání a potřebu fyzického kontaktu znázorňuje i festivalová znělka, v níž osamělí astronauti plují nekonečným vesmírem.

„Pro nás reprezentují samotu, uzavření ve sterilních oblecích ztělesňuje odcizenou atmosféru a motiv izolace. Zkrátka sledujeme motivy znázorňující pocity izolovaných lidí dnešní lockdownové doby, kteří se nemohou dočkat vzájemných setkání, při kterých se pak mohou cítit tak trochu jako mimozemšťané,” vysvětluje Vojtěch Kunc, student FAMU a autor koncepce.

Festival je i letos dobrovolně soutěžním. Vítěze ve 14 kategoriích vybere porota ve složení kreativní producentka HBO Tereza Polachová (Bez vědomí, Hořící keř, Pustina), režisér Michal Nohejl (Okupace), zvukař Robert Slezák (Metanol, Jan Palach, Zrádci), dokumentaristka Tereza Reichová (Epidemie svobody, Novinářky), střihačka Evženie Brabcová (Moje slunce Mad, Mars) a kameraman Jan Baset Střítežský (Okupace, Chata na prodej, Alois Nebel).

Pozvání do poroty přijal i chilský režisér Nicolás Lasnibat, který na FAMUFEST přijede spolu s delegací z prestižní pařížské filmové školy La Fémis.

Zahájení proběhne ve středu 30. března ve vršovickém Kině Pilotů, kam se budou soustředit všechny tematické projekční bloky krátkých studentských filmů. Zakončovací ceremoniál se uskuteční v nově zrekonstruovaném kulturním centru Vzlet. Přehlídka potrvá do neděle 3. dubna.

FAMUFEST má na Filmové a televizní fakultě Akademie múzických umění v Praze dlouholetou tradici. Každoročně ho navštíví tisíce diváků, kteří mají jedinečnou příležitost seznámit se s tvorbou nastupující generací audiovizuálních umělců. Součástí programu jsou vedle filmových projekcí také koncerty, workshopy, scénická čtení a výstavy.

kro Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme