Febiofest zve na válečný dokument i novinku Barryho Jenkinse. Festivalovou cenu převezme Bohdalová

Nadcházející ročník Mezinárodního filmového festivalu Praha odhalil svá první lákadla. Program nabídne novinky od Barryho Jenkinse i Petera Jacksona. Festivalové ocenění si letos odnesou dánský oscarový režisér Bille August a herečka Jiřina Bohdalová. Přehlídka proběhne od 21. do 29. března v Praze, poté se vydá do dalších krajů.

Praha Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Prezident Febiofestu Fero Fenič na tiskové konferenci k novému ročníku festivalu

Prezident Febiofestu Fero Fenič na tiskové konferenci k novému ročníku festivalu | Zdroj: Febiofest

August převezme cenu Kristián za mimořádný umělecký přínos světové kinematografii na slavnostním zakončení festivalu 28. března. Febiofest proto do programu zařadil i výběr z jeho filmografie. V premiéře uvede i jeho nejnovější snímek Šťastný to muž.

Dánský režisér, který má na svém kontě Oscara za nejlepší cizojazyčný film i dvě Zlaté palmy z Cannes, se do Prahy nepodívá poprvé. V roce 1997 už tu totiž natáčel film Bídnici s Umou Thurmanovou a Liamem Neesonem. 

Během devíti dnů nabídne přehlídka více než 150 filmů, mezi nimiž nebudou chybět distribuční premiéry ani i zrestaurované klasiky světové kinematografie.

Mezi největší programová lákadla zatím patří novinka oscarového režiséra Barryho Jenkinse Kdyby ulice Beale mohla mluvit. Kriminální romance se odehrává v černošské čtvrti Harlem v New Yorku a je adaptací stejnojmenného románu Jamese Baldwina.

Sekce Central Park dále nabídne snímek Bílá vrána, ve kterém britský herec a režisér Ralph Fiennes vykresluje osud tanečníka Rudolfa Nureyeva, nebo německo-italský thriller Nikdy neodvracej zrak.

Exkluzivně bude promítán nový dokumentární snímek Petera Jacksona. Novozélandský režisér v Nikdy nezestárnou remastroval více než 100 let staré záběry zachycující období první světové války očima obyčejných lidí a vojáků.

Celkem 26. ročník staví na heslu „dvě oči jsou málo“, čemuž je přizpůsobena také letošní kampaň.

Pražská část festivalu proběhne v kinech Cinestar Anděl a Černý Most, NFA Ponrepo a v Městské knihovně. V dubnu se pak Febiofest vydá do Českých Budějovic, Hradce Králové, Plzně, Berouna, Pardubic, Jihlavy, Ostravy, Mikulova, Kladna, Liberce, Děčína, Olomouce, Uherského Hradiště, Chomutova a Zlína.

kro Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme