Febiofest nově zařadí do programu soutěž komedií. Cenu Kristián převezme Iva Janžurová

Nadcházející 27. ročník Mezinárodního filmového festivalu Praha – Febiofest chystá pro své návštěvníky několik změn. O vítězi v hlavní soutěži debutů bude letos rozhodovat tříčlenná odborná porota složená z režisérů Jiřího Mádla, Maďarky Ildikó Enyediové a Kanaďana Denise Côtého. Divácká porota pak vybere vítěze v nové soutěži komedií. Pražská přehlídka proběhne od 19. do 27. března.

Tento článek je více než rok starý.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Herečka Iva Janžurová

Herečka Iva Janžurová | Zdroj: MFF Praha – Febiofest

V souvislosti s uvedením nové komediální sekce se pořadatelé rozhodli poctít festivalovou cenou Kristián herečku Ivu Janžurovou. Ve speciálním profilovém výběru bude připomenuta snímky Morgiana, Penzion pro svobodné pány či Ene Bene.

Novinkou jsou také programové sekce Planet Dark, která naváže na původní Midnight Cirkus s thrillery, horory a filmy s nekorektním humorem, a Delikatesy z východu. Ta má podle pořadatelů „ambici podat zprávu o aktuálním stavu místních kinematografií a přivézt českému publiku díla významných režisérů východní Evropy a Balkánu, i filmy nových tvůrců“.

Pořadatelé oznámili také první ochutnávku z programu, jenž tradičně nabídne řadu filmů v české premiéře. Mezi ty patří třeba polské sociální drama Corpus Christi, které se letos probojovalo do pětice nominací na Oscara za nejlepší cizojazyčný film.

Čeští diváci se dočkají také uvedení historického snímku Romana Polanského Žaluji, který zachycuje události takzvané Dreyfusovy aféry. Drama získalo na konci ledna 12 nominací na francouzské ceny César.

Současnou slovenskou tvorbu budou zastupovat Žáby bez jazyka režisérky Miry Fornay. V příběhu strukturovaném jako počítačová hra se odvíjí jeden den Jaroslava K. (Jaroslav Plesl), který bojuje o své děti se ženou a dominantní matkou a u toho se musí poprat se svými nejtemnějšími stránkami a démony.

Festivalové projekce budou stejně jako každý rok probíhat v pražském kině CineStar Anděl, zejména doprovodný program se bude odehrávat v kině Ponrepo a nově také v prostorách kina Edison Filmhub.

Febiofest po skončení pražské části programu vyrazí tradičně do regionů, kde se vždy druhý den přehlídky uskuteční Hospodský kvíz.

kro Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme