Podzimní Febiofest zahájí dokument o Karlu Gottovi. Odložený ročník nabídne i projekce online

Filmový festival Febiofest, který byl v březnu kvůli koronavirové epidemii přeložen ze svého tradičního jarního termínu na podzim, odstartuje 18. září předpremiéra dokumentárního portrétu zemřelého zpěváka Karla Gotta. Upravený program přehlídky bude současně probíhat také online a výjimečně se obejde bez zahraničních hostů. O zakončení se postará dříve oznámená novinka japonského režiséra Hirokazu Kore-edy s Catherine Deneuve a Juliette Binoche.

Tento článek je více než rok starý.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Z natáčení dokumentárního filmu Karel

Z natáčení dokumentárního filmu Karel | Foto: Karel Gott Agency | Zdroj: Bontonfilm

„Febiofest byla první velká kulturní akce, kterou postihl koronavirus, protože se to stalo jen několik dní před jeho startem, kdy vše bylo vytištěno, připraveno. Patříme k těm, kteří byli nejvíce postižení, protože to bylo osm dní předtím. Ale také byl Febiofest první, kdo okamžitě oznámil náhradní termín,“ sdělil na úterní tiskové konferenci novinářům prezident festivalu Fero Fenič.

„Ani na chvíli jsme nepřemýšleli, že by festival nebyl, jak to dělaly jiné akce. Věděli jsme v tom momentě, že festival musí být,“ uvedl s tím, že zářijový termín oznámili i proto, že doufali, že epidemie koronaviru už bude v tu dobu vyřešena.

„Ukázalo se, že se to nepodařilo, a tak sám trochu s obavami očekávám, jak budou čeští diváci teď na náš festival reagovat.“

Karel a čeští hosté

Zahájení podzimní verze festivalu s sebou přinese premiéru dokumentárního snímku Karel režisérky Olgy Malířové Špátové, který podle pořadatelů „přináší ojedinělý pohled do soukromí a do duše Karla Gotta“.

„Natáčení probíhalo celý rok a díky Mistrově upřímnosti a otevřenosti vznikl až intimní pohled na život slavného zpěváka. Nechybí v něm ani jeho pověstný humor. Tvůrci zachytili Karla Gotta nejen při jeho vystoupeních nebo setkáních s fanoušky u nás i v Hamburku, ale především v domácím prostředí. Odhaluje tak neznámé zákulisí koncertů, i život s rodinou a soukromí, které si vždy snažil chránit,“ popsala mluvčí Febiofestu Helena Váňová.

Kvůli platným bezpečnostním opatřením a zavřeným hranicím nemohla přijmout pozvání festivalu řada zahraničních hostů. Plánované profily režisérů Hirokazu Kore-edy, Atoma Egoyana a Orena Movermana se proto odkládají na další rok. Organizátoři ale potvrdili, že čestnou cenu Kristián převezmou Iva Janžurová a Milan Lasica.

Výhradně česká porota, složená z režisérů Beaty Parkanové, Slávka Horáka a Jiřího Mádla, rozhodne také o vítězi hlavní soutěže. Ta nabídne celkem pět snímků, mimo jiné i slovenské drama Ivana Ostrochovského Služebníci, které se letos představilo na Berlinale, nebo film Zemřeš ve dvaceti, který loni v Benátkách získal cenu za nejlepší debut.

Hvězdy v rouškách. V Benátkách se koná první mezinárodní filmový festival od začátku pandemie

Číst článek

Zůstává naopak nová soutěžní sekce komedií, ve které se představí třeba izraelská bláznivá akční fraška, napínaví argentinští Hrdinští lúzři, makedonská feministická satira Bůh existuje a její jméno je Petrunie nebo romantická komedie z východního Slovenska Loli parádička. O jejím vítězi rozhodne divácká porota.

Febiofest také zvažuje uctít zesnulého režiséra Jiřího Menzela. Zatím jedná o vyřízení filmových práv, informovali v úterý novináře.

Kromě data změnil Febiofest i místo svého konání. Jeho staronovým centrem se stává pražské Cinema City Slovanský dům. Promítat se bude ale také v Ponrepu, Edison FilmHub a Kině Pilotů.

Přehlídka v metropoli potrvá do 25. září, její regionální ozvěny začnou už 22. září v Liberci a skončí 8. října ve Zlíně, mezitím navštíví také České Budějovice, Ostravu, Děčín a Beroun.

kro Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme