Febiofest zahájí Večírek. Cenu Kristián převezme na festivalu Catherine Deneuveová

Cenu Kristián za přínos kinematografii převezme 15. března při zahájení Febiofestu v pražském Obecním domě francouzská herečka Catherine Deneuveová a s ní i Daniela Kolářová. Festival odstartuje drama Večírek britské režisérky Sally Potterové. Na závěr bude 22. března uveden americký film Souboj pohlaví s Emmou Stonovou a Stevem Carrellem. Kristián bude v průběhu přehlídky udělen i režisérům Arnaudu Desplechinovi a Leosi Caraxovi.

Tento článek je více než rok starý.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Catherine Deneuvová na Berlinale v roce 2017

Catherine Deneuveová na Berlinale v roce 2017. | Zdroj: Wikimedia Commons

Podle ředitele festivalu Kamila Spáčila bude Deneuveová, jejíž hvězda od 60. let, kdy ztvárnila první výrazné role, nepohasla dodnes, hlavním hostem festivalu. Vedle režiséra filmu Ismaelovy přízraky Arnauda Desplechina a herce z tohoto snímku Hippolyta Girardota či herce, scenáristy a producenta Marka Gatisse se seriálem Queers se na festivalu objeví i maďarský filmař Kornél Mundruczó se snímkem Jupiterův měsíc.

Přijedou herečky Daphné Patakiaová a Maryna Cayonová z filmu Djam režiséra Tonyho Gatlifa, Sud prachu představí srbský režisér Goran Paskaljevič. Dvanáctihodinový projekt Out 1 režiséra Jacquese Rivetta bude uveden v kině Ponrepo.

Festival odstartuje britský konverzační snímek Večírek, ve kterém se představí například Kristin Scott Thomasová, Timothy Spall, Patricia Clarksonová nebo Cillian Murphy. Ve čtvrtek 22. března pak tenisová dramedie Souboj pohlaví, pojednávající o tak přezdívaném zápasu mezi Billie Jean Kingovou (Emma Stonová) a jejím vyzyvatelem Bobby Riggsem (Steve Carrell), celou přehlídku uzavře.

Diváci se dále mohou těšit třeba na životopisné drama Hvězdy neumírají v Liverpoolu s Annette Beningovou a Jamiem Bellem, kteří za své výkony dostali nominaci na britské ceny BAFTA. Hned ve dvou filmech se představí oscarová herečka Alicia Vikanderová: dramatu Euforie a romantickém thrilleru Až na dno.

Ve světové premiéře budou uvedeny také debuty dvou českých režisérek. Do větru Sofie Šustkové zavede diváky na letní plavbu kolem řeckých ostrovů s Jenovéfou Bokovou, Matyášem Řezníčkem a Vladimírem Polívkou. Příběh dezinformační kampaně proti Německé spolkové republice, inspirovanou československou tajnou službou v roce 1964, odvypráví ve snímku Neptun Adéla Babanová. 

I letos udělí porota 33 filmových fanoušků v čele s Martou Kubišovou cenu Grand Prix a odměnu 5000 eur (127 tisíc korun). Soutěžní sekce Nová Evropa je určena pro tvůrce, kteří uvedou svůj první nebo druhý snímek. Žádný český filmař se do ní letos nedostal.

Na Febiofest přijede scenárista britského seriálu Sherlock. Představí svůj televizní cyklus Queers

Číst článek

Mezinárodní filmový festival Praha – Febiofest udělí také cenu Amnesty International. V porotě hodnotící osm soutěžních titulů usedne irská herečka Ann Skellyová, režisér a moderátor Šimon Holý a Martina Pařízková za Amnesty International, která na Febiofest přichází s peticí za propuštění tibetského učitele Tašiho Wangčuka. Hrozí mu 15 let vězení za prosazování výuky tibetštiny na tibetských školách. Na rozsudek čeká ve vazbě už dva roky.

Na úterní tiskové konferenci převzala manželka Jiřího Kodeta Soňa pamětní medaili, kterou herci udělila in memoriam Česká mincovna. Navázala tak na podobnou poctu věnovanou Karlu Fialovi, Rudolfu Hrušínskému a Vladimíru Menšíkovi.

Letos přehlídka nabízí poprvé akreditace, které mohou být třídenní, pětidenní či devítidenní. Jejich držitelé si mohou koupit vstupenky od 8. března, běžný předprodej bude dostupný až od půlnoci toho dne.

Febiofest promítne přes 170 filmů v 15 sekcích na téměř 440 projekcích v multikinech CineStar Praha-Anděl a na Černém Mostě, v Ponrepu či v Městské knihovně. Od 26. března do 21. dubna se vydá do dalších 16 měst. Více informací na webových stránkách festivalu.

ČTK, kro Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme