Fenič vyzval Febiofest, aby odebral cenu Kusturicovi, který přijal nabídku vést divadlo ruské armády

Čestný prezident a zakladatel filmového festivalu Febiofest Fero Fenič vyzval současné vedení festivalu, aby odebralo Cenu Kristián srbskému režiséru Emirovi Kusturicovi. V pondělí to řekl Fenič. Mezinárodně uznávaný režisér a filmový producent Kusturica vystudoval pražskou FAMU. Za svou tvorbu získal řadu ocenění, před pěti lety i Cenu Kristián.

Tento článek je více než rok starý.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Srbský režisér Emir Kusturica

Srbský režisér Emir Kusturica | Foto: Piroschka van de Wouw | Zdroj: Reuters

V předvečer rusko-ukrajinského konfliktu Kusturica přijal nabídku ruského ministra obrany Sergeje Šojgua stát se ředitelem Ústředního akademického divadla ruské armády v Moskvě. Vyjádření vedení festivalu ČTK shání.

Vyznamenání pro Kusturicu. Prezident Zeman udělí srbskému režisérovi medaili Za zásluhy

Číst článek

„Byl jsem před několika lety proti udělení Ceny Kristián. Z toho důvodu jsem se ani nezúčastnil předání ceny, poprvé v historii festivalu, ani jsem se s Kusturicou osobně nesetkal, i když se z doby studia na FAMU známe a on se setkat se mnou chtěl,“ řekl v pondělí Fenič.

Uvedl, že už kdysi mu Kusturicův sklon k obdivu a podpoře totalitních vůdců nedovolil nevidět, že přes svůj talent jeho ocenění neodpovídá eticko-morálním a demokratickým hodnotám.

„Hodnotám, které vyznáváme, na kterých festival po sametové revoluci vznikl a které jeho cena reprezentuje. Žádnou uměleckou tvorbu nelze od těchto hodnot oddělovat. Žel, nebyl jsem vedením festivalu, ve kterém zastávám už jen čestnou funkci, vyslyšen. Teď opět žádám Febiofest, aby mu čestnou cenu Kristián odňal,“ řekl Fenič.

Vyzval i další české festivaly, které Kusturicu v minulosti ocenily, aby mu ceny odebraly.

Febiofest zahájila předpremiéra dokumentu o Karlu Gottovi. Festivalovou cenu převzala Iva Janžurová

Číst článek

Agentura TASS informovala 21. února, že Kusturica povede ruské armádní divadlo. Ruský ministr obrany při setkání s režisérem podle agentury „ocenil roli Kusturici při zachování a rozvoji nejlepších tradic ruské kultury“.

Kusturica řekl, že návrh ruského ministra, aby vedl ústřední armádní divadlo „s velkou historií a tradicí“, je pro něj „velká čest“.

Slovenský spisovatel Ján Štrasser se po vpádu ruských vojsk na Ukrajinu veřejně vzdal Puškinovy medaile, kterou mu v roce 2004 udělil ruský prezident Vladimir Putin.

Později ji získal i tuzemský skladatel a zpěvák Jaromír Nohavica, ten si ji však chce ponechat, jak řekl před několika dny. „Puškinovu cenu jsem dostal za písně a ne za válčení,“ sdělil.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme