Cenu poroty na festivalu animovaných filmů ve Francii získal snímek české režisérky Pavlátové

České režisérce Michaele Pavlátové se dostalo ocenění na festivalu animovaných filmů ve francouzském Annecy. V hlavní soutěži v sobotu získala Cenu poroty za svůj celovečerní snímek Moje slunce Mad, sdělila Martina Reková. Do hlavní soutěže největšího a nejprestižnějšího festivalu svého druhu se český film probojoval po 28 letech.

Video Annecy (Aktualizováno: 22:56 19. 6. 2021) Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Majoritně český animovaný film vyrobený ve spolupráci s filmaři z Francie a Slovenska vypráví příběh mladé dívky Heleny alias Herry, která opouští Prahu, aby se v Kábulu z lásky vdala za svého spolužáka Nazira. Kromě vidiny láskyplné budoucnosti v početné rodině Herru z Čech táhne i touha po nových zážitcích v exotickém prostředí.

„Do Annecy jsem jela s lehkou nervozitou, ale už na prvním promítání jsem měla dojem, že film u diváků rezonuje, k tomu vycházely dobré recenze. Víc už snad ani nešlo chtít, podařilo se mi se vyklidnit a užívat si festival,“ sdělila Pavlátová.

Moje slunce Mad. Český film se po 28 letech dostal do hlavní soutěže na festivalu v Annecy

Číst článek

Hlas hlavní hrdince propůjčila Zuzana Stivínová, a to i v mezinárodní jazykové verzi, kde střídá češtinu s jazykem darí. Nazira v českém znění namluvil Hynek Čermák. Diváci uslyší také Janu Plodkovou, Ivana Trojana či Miroslava Krobota.

Film vznikl na motivy knihy Frišta novinářky Petry Procházkové. Částkou téměř 21 milionů korun jej podpořil fond kinematografie, snímek má také alokovanou částku zhruba 8,6 milionu korun v systému filmových pobídek.

„Důležité pro mě bylo vidět, že film funguje, že se podařil. Ovšem s cenou poroty je to daleko lepší! Mám neskutečnou radost, a to i za tým spolupracovníků, producenty, spisovatelku Petru Procházkovou a dlouholeté úsilí nás všech. Doufám, že cena pomůže filmu i na jeho další cestě. A těším se, až si ke dvěma trofejím z minulých Annecy, za krátké filmy Repete a Tramvaj, přiřadím další, pořádnou, tentokrát za celovečerní film,“ dodala Pavlátová.

Režisérka, výtvarnice a animátorka Michaela Pavlátová za své filmy obdržela řadu ocenění včetně nominace na Oscara a Zlatého medvěda v Berlíně. V současné době vede katedru animace na FAMU v Praze.

Naposledy byl celovečerní český film v soutěži v Annecy v roce 1993, kdy soutěžil snímek režiséra Břetislava Pojara Motýlí čas.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme