Výroční ročník Festivalu francouzského filmu uvede Amélii z Montmartru i nové Mikulášovy patálie

Festival francouzského filmu se letos v listopadu dožívá čtvrtstoletí své existence. Jubilejní ročník přehlídky, která se tradičně koná v Praze a dalších regionálních městech, se proto ponese se v duchu oslav francouzské kinematografie. Týdenní program nabídne to nejlepší z produkce posledních let, filmovou klasiku i novinky ze zahraničního festivalového klání.

Praha Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Pětadvacátý ročník slavnostně zahájí ve čtvrtek 24. listopadu předpremiéra animovaného snímku Mikulášovy patálie: Jak to celé začalo, který byl oceněn hlavní cenou na letošním festivalu animovaného filmu v Annecy. V režii Amandine Fredon a Benjamina Massoubreho v něm ožívají čtenářům po celém světě známý rošťák z pařížského předměstí i jeho autoři, spisovatel René Goscinny a kreslíř Jean-Jacques Sempé.

Zvláštního uvedení se dočká také kultovní romantická komedie Amélie z Montmartru s Audrey Tautou v titulní roli, která propůjčila tvář letošnímu festivalovému vizuálu.

Audrey Tautou ve snímku Amélie z Montmartru | Zdroj: Aerofilms

Program nabídne celkem 14 předpremiér, mimo jiných například Blízko, emocionálně silný portrét chlapeckého přátelství, remake slavné komedie Hračka, přírodopisný dokument Srdce dubu o 200 let starém stromu a jeho nájemnících, krimi komedii Nevinný v režii Louise Garrela nebo drama Arnauda Desplechina Bratr a sestra. V příběhu o sourozenecké nenávisti si zahráli Marion Cotillard a Melvil Poupaud.

U příležitosti svého 25letého jubilea festival věnuje sekci TOP 10 oceňovaným filmovým hitům, jako jsou Slavíci v kleci, Život Adèle, Portrét dívky v plamenech, Co jsme komu udělali?, Yves Saint Laurent, I dva jsou rodina, Lola, Žaluji!, Samba a Climax. 

Těhotenství bez možnosti výběru. Citlivé francouzské drama Událost znepokojuje aktuálností

Číst článek

Speciální programová sekce připadne poctě klasika francouzské nové vlny Françoise Truffauta k jeho nedožitým 90. narozeninám. V rámci ní budou moci diváci zhlédnout výběr nejzásadnějších kousků z jeho filmografie, jako je Nikdo mě nemá rád, Jules a Jim, Ukradené polibky, Konečně neděle! nebo Poslední metro.

Sto let od narození Alaina Resnaise zase připomene speciální projekce jeho mysteriózního dramatu Loni v Marienbadu doplněná o osobní úvod šéfredaktora magazínu Cahiers du Cinéma Marcose Uzala.

Neposledním z festivalových hostů bude režisérka Céline Sciamma, která přijede do Prahy uvést své oceňované milostné drama Portrét dívky v plamenech a dvě projekce svého nejnovějšího snímku Maminka.

Festival se koná od 24. do 30. listopadu v Praze, Brně, Českých Budějovicích, Hradci Králové a Ostravě. V metropoli se na francouzské filmy můžete vydat do Kina 35 Francouzského institutu, Lucerny, Světozoru a Edison Filmhubu.

kro Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme