Jeden svět bezpečně blízko. Lidskoprávní festival se zaměří na hledání identity v globalizovaném světě

Identita a její různé podoby v globalizovaném světě 21. století – to je téma, které prozkoumá letošní Jeden svět pod heslem Bezpečná blízkost. Kromě tradičních soutěžních a tematických filmových kategorií se v programu objeví také dvě kategorie zaměřené právě na téma hledání a vymezování si vlastní identity, ať už na osobní nebo společenské úrovni. V úterý vedení festivalu představilo program i hosty.

Praha Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Jeden svět začíná 6. března 2019

Jeden svět začíná 6. března 2019 | Zdroj: Jeden svět

Jeden svět se letos uskuteční už po jednadvacáté, v Praze od 6. do 17. března a následně v dalších 35 českých městech. Program akce v úterý přiblížil programový ředitel festivalu Ondřej Moravec, filmy se tentokrát budou zabývat lidskou identitou.

Jeden svět v číslech

 

  • Letošní ročník představí 117 dokumentů ve 14 tematických kategoriích z 51 zemí
  • Uvede 20 premiér (17 světových a mezinárodních, 3 evropské)
  • Festival se koná ve 37 městech (6.-17. března Praha, poté regiony a Brusel)
  • Více než 140 potvrzených festivalových hostů
  • V rámci Jednoho světa pro všechny promítne 18 filmů s titulky pro neslyšící a nedoslýchavé, 5 dokumentů s audiopopisem a 3 relaxované projekce 125 947 návštěvníků shlédlo filmy Jednoho světa 2018

„Hrdinové filmů buď obtížně přicházejí na to, kam patří, nebo to naopak vědí, ale složitě nacházejí pochopení svého nejbližšího okolí i společnosti. Některé z těchto příběhů se odehrávají třeba na druhém konci planety, ale skrze filmové plátno zjišťujeme, že jsou nám právě docela blízko a že spoustu věcí máme všichni společných,” popsal ředitel.

Bohové z Molenbeeku

Jeden svět zahájí film Bohové z Molenbeeku. Ten na téma identity nahlíží skrze dětství tří nerozlučných kamarádů, sousedů z bruselské čtvrti Molenbeek, která si získala mediální reputaci jako domov islámských radikálů.

Přestože každý pochází z radikálně odlišných světů, společně hledají odpovědi na otázky týkající se islámu, křesťanství a víry „v toho správného boha“. Jejich harmonické soužití přeruší teroristické útoky, které byly připravovány právě v Molenbeeku. Snímek osobně uvede režisérka Reetta Huhtanen.

Autorský rukopis

Program Jednoho světa je rozdělen do celkem čtrnácti kategorií – tří soutěžních, osmi tematických, jedné kategorie krátkých filmů, kategorie virtuální reality a kategorii pro děti – Jeden svět dětem. Mezinárodní soutěž představí dokumenty, které vynikají jedinečným autorským rukopisem a budou tak usilovat o cenu za nejlepší film a režii. Scénický experiment Rekonstrukce Utøyi, který měl mezinárodní premiéru na letošním Berlinale, se s pomocí přeživších pokusí zprostředkovat zážitek z útoku na norský letní tábor v roce 2011.

Bezpečná blízkost. Dokumentární festival Jeden svět bude pátrat po tom, co společnost spojuje

Číst článek

Soutěžní kategorie Máte právo vědět upozorní na porušování lidských práv a dává prostor silným aktivistickým osobnostem z celého světa. Porota Václava Havla bude vybírat celkem z 12 dokumentů. V mezinárodní premiéře bude uveden například dokument Novaja. Aktuálnímu tématu venezuelské krize se věnuje film Vše v pořádku a osobnosti lidských práv Nadje Muradové se věnuje snímek Na jejích bedrech.

Na důležitost občanské žurnalistiky upozorni například dokument Bellingcat – Pravda v postpravdivém světě, který na konkrétních případech odhaluje pozadí a metody práce této organizace. Členové skupiny pouze s pomocí otevřených internetových zdrojů pomáhají vyšetřovat kauzy jako je otrava agenta Skripala nebo bombardování v Sýrii.

Praktické informace

Předprodej vstupenek v Praze začíná v pondělí 25. února. Cena vstupenky je 80 Kč na filmy začínající do 17:00, večerní projekce jsou za 110 Kč. Vstupné do VR kina na filmy z kategorie Jeden svět interaktivně stojí jednotných 80 Kč.

Světové premiéry

Letošní Česká soutěž představí rekordní počet světových premiér, kterých bude hned sedm. Do výběru se dostaly dva tituly z autorské dokumentární série Český žurnál. Prvním je snímek režiséra Filipa Remundy Bratři Okamurovi, který nabízí netradiční pohled na tuto nesourodou bratrskou trojici. Druhým dokumentem jsou Reality, v němž aktéři na vlastní kůži zjišťují, jak funguje trh s nemovitostmi.

Jeden svět také interaktivně nabídne osm projektů ve virtuální realitě, které bude možné zhlédnout v Centru současného umění DOX. Diváci a divačky tak mohou získat nový pohled na historické události nebo se dostat do stavů lidské mysli, které tradiční média nemohou uchopit – manických či šamanských vizí.

Mluvící kino

Program Mluvící kino přinese pět debat se zahraničními experty k vybraným filmům letošního ročníku. Pozvání přijali Dmitrij Muratov, bývalý šéfredaktor jednoho z mála nezávislých deníků v Rusku Novaya Gazeta, právnička a aktivistka za práva neslyšících ve Spojených státech amerických Talila Lewis nebo Joshua Castellino, který se dlouhodobě zabývá globálními právy menšin. Je ředitelem uznávané organizace Minority Rights Group International, která přímo spolupracuje s protagonistkou filmu Na jejích bedrech Nadjou Murat.

Všechny debaty se konají v Kině 35 a budou simultánně tlumočeny z angličtiny do češtiny, některé také do českého znakového jazyka.

dbr Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme