Skončil 15. ročník Festivalu krátkých filmů. Hlavní cenu získal rwandský snímek Sbalím se a jdu

Vítězem patnáctého ročníku pražského Festivalu krátkých filmů se stal rwandský snímek Sbalím se a jdu od režiséra Mbabaziho Sharangaba. V národní soutěži ocenila porota film Vyměnila jsem si směnu od Luboše Kučery. Festival během šesti dnů uvedl 130 snímků z 35 zemí světa.

Praha Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Záběr ze snímku Sbalím se a jdu

Záběr ze snímku Sbalím se a jdu | Zdroj: Festival krátkých filmů Praha

Porota na dvaceti tříminutovém snímku Sbalím se a jdu ocenila především „že bez tragičnosti zobrazuje truchlení jako nedílnou součást života. Prostřednictvím intimního a zvídavého stylu dovedně zkoumá možnosti jazyka filmu a ukazuje, že kreativita a přátelství dokáží uzdravovat.“

Dva české krátkometrážní snímky soutěží na filmovém festivalu Sundance ve Spojených státech

Číst článek

Mezinárodní soutěže se zúčastnilo 25 filmů z 22 zemí a vítěz si odnesl i odměnu dva tisíce euro (50 tisíc korun). Zvláštní uznání potom získal čínský snímek Co vlastně víš o Měsíci a vodě režisérky Jian Luo.

Cenu za nejlepší český film si odnesl film Vyměnila jsem si směnu. Tříčlenná porota ocenila to, „že film mistrně zvládá rytmus, tón i dialog a zároveň diváka vtáhne díky poutavé ústřední ženské postavě obklopené ansámblem magorů. Porota zvláště oceňuje, že snímek přistupuje k sociálním tématům s citem, ale i s humorem a nepřestává diváka překvapovat“.

V národní soutěži udělila porota i Zvláštní uznání filmu Jiří pes uprchlík v režii Tomasze Wińského.

Cena diváků letos patří francouzskému režisérovi Fabrice Bracqovi za snímek Město burek, o Sulejmanovi a Lejle, kteří se právě vzali a slíbili si věrnost v dobrém i zlém. Dobré je, že se milují. Zlé je, že žijí v absurdní zemi jak z Franze Kafky.

Festival, který je pořádaný organizátory Mezinárodního filmového festivalu v Karlových Varech, se konal od 22. do 26. ledna 2020 v pražském kině Světozor a Pilotů.

Záběr ze snímku Jiří pes uprchlík, ve kterém hraje Jenovéfa Boková (vlevo) a Eliška Křenková | Zdroj: Festival krátkých filmů Praha

dok Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme