Začíná přehlídka severských filmů Scandi. Na programu jsou předpremiéry i komedie, ze kterých mrazí

Projekce dánské komedie Svátky klidu a míru zahájí ve čtvrtek pátý ročník přehlídky současných severských filmů Scandi. Festival potrvá do 13. ledna a nabídne v pražském kině Lucerna a dalších 14 městech Česka dvě desítky filmů včetně několika distribučních premiér.

Tento článek je více než rok starý.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Festival Scandi uvede pět premiér i starších titulů různých žánrů z islandské, dánské, švédské a norské produkce.

„Obdivuhodná schopnost severských kinematografií kombinovat různé žánry a pronikat do světového kontextu výraznými tvářemi svých hereckých hvězd se letos stala stěžejním tématem přehlídky,“ popisuje dramaturg přehlídky Vít Schmarc.

Ústředním filmem výběru je Žena na válečné stezce, zručná směsice černé komedie a dramatu o úzkosti ze stavu světa, která se stává součástí naší existence v éře pesimistických vyhlídek.“

Některé snímky z přehlídky budou uvedeny v české premiéře či předpremiéře. Tragikomedie Svátky klidu a míru do tuzemských kin vstoupí 10. ledna, islandská Žena na válečné stezce 31. ledna a švédské drama Goliáš režiséra Petera Grönlunda 7. února.

Dalšími novinkami, které po festivalových předpremiérách poputují do distribuce, jsou rodinné drama A dýchejte klidně islandské režisérky Ísold Uggadóttir s premiérou 10. ledna a komedie Amatéři režisérky Gabriely Pichler, která bude mít premiéru 17. ledna.

Násilí v živém čase. Norské drama Utøya, 22. července zkouší, kolik divák snese bezútěšnosti

Číst článek

„Film A dýchejte klidně vzešel jako druhý vítěz z diváckého hlasování sekce LFŠ uvádí, která propojuje dvě ústřední aktivity Asociace českých filmových klubů AČFK, tedy festival a distribuci,“ sdělil Jan Jílek, koordinátor distribuce AČFK.

Nové tituly budou promítnuty v sekci Scandi aktuálně, kde je doplní dva snímky z uplynulého roku - norské drama podle skutečné události Utoya, 22. července a fantasy thriller Tina a Vore.

V sekci Scandi: komedie, ze kterých mrazí diváci uvidí například nejlepší evropský film roku 2017 dánský Čtverec i další film režiséra Rubena Östlunda Vyšší moc, dále islandskou něžnou komedii Fúsi, švédského Muže jménem Ove nebo drsný příběh O koních a lidech režiséra letošní novinky Žena na válečné stezce Benedikta Erlingssona.

Festival Scandi trvá od 10. do 13. ledna. Kompletní program je na webu přehlídky

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme