Proslov Zelenského, návštěva Toma Cruise i české Sedmikrásky. Začal 75. ročník festivalu v Cannes

V jihofrancouzském Cannes v úterý večer začal 75. ročník mezinárodního filmového festivalu. Až do 29. května nabídne snímky ve dvou hlavních soutěžních sekcích a světové premiéry renomovaných tvůrců a tvůrkyň. Během zahajovacího večera vystoupili nejen herci jako Tom Cruise nebo Julianne Moore, ale i ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Ten připomněl film Charlieho Chaplina Diktátor v souvislosti se současnou situací na Ukrajině.

Tento článek je více než rok starý.

Cannes Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

V jihofrancouzském Cannes v úterý večer začal 75. ročník mezinárodního filmového festivalu

V jihofrancouzském Cannes v úterý večer začal 75. ročník mezinárodního filmového festivalu | Zdroj: Reuters

Festival formálně otevřela americká herečka Julianne Moore. Zároveň si její krajan, Forest Whitaker, převzal cenu za celoživotní přínos filmu. Whitakera mohou diváci znát například z filmů Cesta samuraje, Black Panther nebo Rogue One – jeden z filmů populární franšízy Hvězdné války.

Kromě nich a francouzské poroty v čele s francouzským hercem Vincentem Lindonem měl ale během večera hlavní slovo i bývalý herec a současný prezident Ukrajiny Volodymyr Zelenskyj, který se k zahájení připojil dálkově. Ve své obsáhlé řeči mimo jiné i zmínil film Charlieho Chaplina s názvem Diktátor a uvedl ho do souvislostí se současnou situací na Ukrajině.

„Potřebujeme nového Chaplina, aby dokázal, že film není němý“, uvedl. „Budeme pokračovat v boji, nemáme jinou možnost... Jsem přesvědčen, že ‚diktátor‘ prohraje,“ řekl Zelenskyj špičce filmového průmyslu se zjevným odkazem na ruského prezidenta Vladimira Putina. „Naše budoucnost závisí na kinematografii,“ zdůraznil.

Stín války na Ukrajině bude letos provázet celou filmovou přehlídku. Předseda poroty Lindon na úvod prohlásil, že festival by měl brát ohledy na důstojnost a úctu lidí, kteří zažívají mnohem složitější dny než filmaři v Cannes, zejména ti, co jsou nyní na Ukrajině.

Konflikt na Ukrajině se promítl i do samotných snímků. Například snímek francouzského režiséra Michela Hazanaviciuse Coupez! (Střih!), který přehlídku zahájil, musel kvůli válce změnit jméno. Původně se totiž film jmenoval „Z“ (Comme Z). Tento název ale příliš připomínal symbol Putinovy invaze, za který je považované právě písmeno Z. Hazanaviciusova komedie se přitom zabývá zcela jiným tématem – natáčením zombie filmu.

Tom Cruise

Jednou z hvězd festivalu byl i herec Tom Cruise. Ten Cannes navštívil především proto, aby společně s dalšími tvůrci podpořil film Top Gun: Maverick. Snímek bude na festivalu k vidění ve středu večer a ve čtvrtek během dne.

Režisér Sencov dostane cenu festivalu Febiofest. Nepřevezme ji, bojuje na Ukrajině

Číst článek

Top Gun: Maverick je jedním z nejočekávanějších velkofilmů letošního roku. Coby snímek plný akčních scén ukazující lety ve stíhačkách a jízdu na motorkách se tak nejedná o typicky festivalový výstup, ale o hvězdný film amerického studia, který festival v Cannes doprovodí.

Čeští tvůrci

Zatímco v hlavní soutěži festivalu najdou diváci pouze zahraniční filmy, v těch vedlejších lze vidět i filmy, na kterých se podíleli čeští tvůrci. Například film Butterfly vision ukrajinského režiséra Maksyma Nakonechného vznikl ze společné práce Ukrajiny, České republiky, Chorvatska a Švédska.

Čeští tvůrci se podíleli i na animovaném filmu Scale, který se promítá v rámci týdne kritiky. Patrně nejviditelnější českou součástí programu bude ale restaurovaný archivní snímek režisérky Věry Chytilové, Sedmikrásky. Ten se na festivalu promítá v rámci programu sekce Cannes Classics.

Festival se letos po dvou letech poprvé koná v „normálním“ režimu. V roce 2020 se nekonal kvůli pandemii koronaviru vůbec, loni byl posunut na jiný termín kvůli protiepidemickým opatřením. „Letos chtěl do Cannes přijet každý,“ řekl před zahájením festivalu jeho umělecký ředitel Thierry Frémaux. „Všichni se chtěli znovu setkat,“ dodal.

Pavel Sladký, Katherine Vašíčková, ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme