Film Vitalije Manského Svědkové Putinovi získal nominaci na cenu EFA. Podíleli se na něm i Češi

Film ruského režiséra Vitalije Manského Svědkové Putinovi, který byl natočen v české koprodukci, byl v sobotu nominován v kategorii dokumentů na letošní Evropské filmové ceny EFA. Česko je zastoupeno i v kategorii krátkých filmů, do níž byl už koncem října nominován snímek Rekonstrukce českých tvůrců Ondřeje Nováka a Jiřího Havlíčka. Evropské filmové ceny, považované za obdobu amerických Oscarů, se budou udílet 7. prosince v Berlíně.

Tento článek je více než rok starý.

Sevilla Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Vitalij Manskij, dokument "Svědkové Putinovi"

Vitalij Manskij, dokument "Svědkové Putinovi" | Foto: Michaela Danelová | Zdroj: iRozhlas

V kategorii nejlepší evropský film bylo nominováno šest filmů: J'Accuse Romana Polanského, Favoritka Jorgose Lanthimose, Les Misérables Ladje Lya, Narušitel systému Nory Fingscheidtové, Bolest a sláva Pedra Almodóvara a První zrádce Marca Bellocchia. Polanski, Almodóvar, Lathimos a Bellocchio byli také spolu s Céline Sciammaovou (za film Portrét dívky v plamenech) nominováni v kategorii za nejlepší režii.

Kdo chce politiku ve filmu? Lidé si platí happy end, ne neštěstí, říká milovník dokumentu z Ukrajiny

Číst článek

Dalšími kategoriemi cen EFA jsou nejlepší herec, herečka, komedie, animovaný snímek, krátkometrážní film, dokument a scénář. Každoročně se také uděluje cena Mezinárodní federace filmových kritiků (FIPRESCI) v kategorii objev roku. Získat ji mohou nadějní mladí režiséři či režisérky za svůj první celovečerní film.

Snímek Svědkové Putinovi byl nominován mezi pěticí filmů v kategorii dokumentů. Režisér Manskij se jako dvorní prezidentský kameraman dostal do nitra kremelské politiky, a dokument tak přináší svědectví o začátku Putinovy éry.

Český film bude po letech soutěžit na festivalu v Locarnu. Tvůrci jím upozorňují na bezdůvodné násilí

Číst článek

Krátký film Rekonstrukce byl už koncem října nominován mezi pěti filmy v kategorii krátkometrážních snímků. Patnáctiminutový film inspirovaný skutečným případem bezdomovce, kterého zavraždili dva mladíci, vznikal nezávisle na státní i soukromé podpoře a už loni byl vybrán do soutěže na mezinárodním filmovém festivalu v Locarnu.

Evropské filmové ceny jsou považovány za obdobu amerických Oscarů. Loňský 31. ročník opanoval polsko-britsko-francouzský snímek Studená válka. Získal cenu pro film roku, jeho autor Pawel Pawlikowski si převzal ceny pro nejlepšího režiséra a scenáristu, představitelka hlavní role Joanna Kuligová byla vyhlášena nejlepší herečkou.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme