VIDEO: Kdyby Palach byl jen v osobní krizi a depresích, možná by do toho nešel, myslí si herec Viktor Zavadil

Co stane v mladém herci, když se dozví, že má hrát Jana Palacha? Sedne si a přemýšlí a doufá, že to vyjde, popisuje herec Viktor Zavadil. Film Roberta Sedláčka Jan Palach je právě v kinech.

host radiožurnálu Praha Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Jak se herec na takovou silnou roli, jako je Jan Palach, připravuje? „Dohledával jsem informace v knize od Jiřího Lederera, ze kterého scénář také vychází. Hodně jsme konzultovali s režisérem Robertem Sedláčkem,“ vysvětluje.

Přehrát

00:00 / 00:00

Herec Viktor Zavadil ztvárnil roli Jana Palacha. Co ho nejvíce zajímá na příběhu studenta, který chtěl vyburcovat národ z postupující rezignace na odpor proti okupaci?

Během příprav navštívili i archiv Univerzity Karlovy, kde je část pozůstalosti Jana Palacha, věci z doby činu, korespondence nebo fotografie. 

A jak probíhalo natáčení? „Překvapilo mne, jak rychle se štáb dal dohromady, bylo mi sympatické, jak se parta lidí na krátkou dobu stane blízkými a pak se rozejdou za jinými projekty,“ popisuje.

Než dostal nabídku hrát Jana Palacha, tak o něm věděl, že to byl mladý student. Věděl, co udělal a měl také přibližnou představu o tom, proč to udělal.

„Tím, že to nebyl osobní čin, který by vyvěral z toho, že Palach byl v depresi nebo v osobní krizi, tak v momentě, kdy by se soustředil na své osobní pocity a na to, že se chce rozloučit s blízkými, tak právě to by mohlo zapříčinit, že by do toho možná nešel,“ míní.

Šestadvacetiletý herec je z Ostravy a má už řadu divadelních zkušeností. V kladenském divadle hraje v několika komediích – Mnoho povyku pro nic, Brouk v hlavě, nebo také v komedii Expo 67.

Petr Král, Prokop Havel Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme