Jih proti Severu a 12 let v řetězech. Streamovací služby kvůli vlně protestů proti rasismu stahují filmy

Poskytovatelé online filmů a seriálů stahují z nabídky snímky kritizované za rasové stereotypy či policejní brutalitu. Činí tak v souvislosti s celosvětovými protesty proti rasismu, které spustila smrt amerického černocha George Floyda, jehož koncem května při zatýkání udusil bělošský policista. Z nabídky tak podle médií mizí třeba i filmová klasika Jih proti Severu.

Tento článek je více než rok starý.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ze snímku Jih proti Severu

Ze snímku Jih proti Severu | Zdroj: Profimedia

Snímek Jih proti Severu z roku 1939 společnost HBO v reakci na protesty proti rasismu po Floydově smrti dočasně stáhla v úterý.

V Houstonu začal soukromý smuteční obřad za George Floyda. Pohřben bude vedle své matky

Číst článek

„Jih proti Severu je produktem své doby a zobrazuje některé etnické a rasové předsudky, které byly bohužel v americké společnosti běžné. Tato rasistická vyobrazení byla špatná tehdy a jsou špatná dnes. Cítili jsme, že ponechání titulu bez vysvětlení a odsouzení by bylo nezodpovědné,“ sdělila podle časopisu Variety společnost.

Podle ní se film do nabídky vrátí, avšak s upozorněním na historický kontext a odsouzení rasistických scén.

Odstranění romantického filmu oceněného osmi Oscary následuje poté, co k tomuto kroku v názorovém sloupku v deníku Los Angeles Times vyzval scenárista otrokářského dramatu 12 let v řetězech. Podle něj film podporuje rasové stereotypy a velebí otrokářství na americkém předválečném Jihu.

‚Časy se změnily‘

Britská vysílací společnost BBC a streamovací služba Netflix přestaly nabízet komediální seriál Malá Velká Británie. Obě společnosti rozhodnutí zdůvodnily tím, že se „časy změnily“. Seriál se setkával s kritikou zejména za vyobrazování postav s různým etnickým původem.

Krok vyvolal rozhořčené reakce některých fanoušků, kteří tvrdili, že lidé by měli dostat možnost „vlastní volby“. Jiní však rozhodnutí o stažení z nabídky kvitovali – nelíbily se jim například scény, kdy si herci nanášeli make-up na obličej, aby předváděli různé rasy.

Český lev nově ocení animované a krátké filmy. Televizním seriálům se otevřou herecké a další kategorie

Číst článek

Oba představitelé hlavních rolí, Matt Lucas a David Walliams, již dříve řekli, že v současném kontextu jim přijdou vtipy ze o transvestitech či černoších nevhodné a že by je nyní pojali jiným způsobem.

Americká kabelová televize Paramount Network oznámila, že v reakci na protesty proti policejní brutalitě po 32 sériích ukončuje úspěšný seriál Policie v akci USA. V dokumentární reality show mohli diváci od roku 1989 sledovat strážce zákona při skutečných akcích v terénu.

Společnost nejprve odložila pondělní premiéru 33. série, v úterý pak oznámila plné stažení seriálu z nabídky. „Policie v akci USA není (v nabídce) Paramount Network a v současnosti ani v budoucnosti se do ní nevrátí,“ uvedla.

Za více než tří dekády vysílání byla show předmětem kritiky za posilování stereotypů ohledně etnického původu delikventů. Režisér a spisovatel Dan Taberski upozornil na případy, kdy byli domnělí pachatelé nuceni podepsat dokument, v němž se zříkali svých práv. Kritizoval také, že policie měla možnost promlouvat do postprodukčního procesu tak, aby byli policisté zobrazováni v co nejpříznivějším světle.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme