Francouzská Liga proti rakovině kritizuje kouření na plátně. ‚Nechte filmy být,‘ ohrazují se tvůrci

Dvě minuty a 36 sekund – tak dlouho se prý obecně ve francouzském filmu průměrně kouří. Tvrdí to francouzská Liga proti rakovině. Výsledky svého průzkumu zveřejnila několik dnů před Světovým dnem bez tabáku, který bude v pondělí. Podle agentury Ipsos, která průzkum vytvořila, má průměrná doba přítomnosti kouření ve francouzských filmech stejný účinek, jako šest reklam na tabák.

Tento článek je více než rok starý.

Paříž / Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Kouření, cigarety (ilustrační foto)

Kritika tabáku ve francouzských filmech se objevuje v posledních 15 letech. ilustrační foto | Zdroj: Reuters

Agentura Ipsos zkoumala celkem 150 francouzských filmů z let 2015–19. Jak uvedla, skoro 91 procent z nich obsahuje nejméně jednu scénu, předmět (zpravidla popelník) nebo repliku, které souvisí s tabákem. Z průzkumu plyne, že skoro 60 procent mladých dospělých považuje kuřácké scény za podnět ke kouření.

V jakých situacích se ve francouzském filmu nejčastěji kouří? Více než pětina kuřáckých scén se odehrává na pracovišti, dále prý v kavárnách, restauracích a nočních klubech. Liga proti rakovině podotýká, že čím míň se ve Francii kouří v reálu, tím víc se kouří ve filmu.

Zákaz kouření na veřejnosti platí ve Francii 14 let.  Podle Ligy by měla vláda tu přítomnost tabáku ve filmu regulovat – například omezit finanční podporu filmů, ve kterých se kouří. 

Společnosti Philip Morris loni klesl zisk na 3,5 miliardy. Tržby stouply na 17,9 miliardy

Číst článek

Na výzkum už reagovali také francouzští filmaři. Třeba herec a režisér Mathieu Kassovitz říká, že tabák ve filmu není vždycky pozitivní záležitost. „Nechte filmy být,“ podotknul v rozhovoru s BBC. Xavier Rigault, místopředseda francouzské Asociace filmových producentů, označil návrh na finanční postih filmů kvůli tabáku za omezení tvůrčí svobody. 

Kritika tabáku ve francouzských filmech se objevuje v posledních 15 letech. Naposled výrazněji před čtyřmi lety, kdy vadil zejména socialistické senátorce Nadine Grelet-Certenais. Filozof Raphaël Enthoven na to opáčil, že „aplikovat morální zásady na film je jako lít colu do vína Château Lafite“.

Jedna francouzská televize tehdy poznamenala, že kdyby se zpětně uplatnil zákaz kouření ve filmu, tak by společnosti nezbylo moc filmů například se známými herci Paulem Belmondem a Alainem Delonem.

Helena Berková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme