Kdo jsou Šarlatánovi protivníci? Tipy na tři filmy z širší nominace na Oscary

Čeští diváci mají zatím velmi omezený přístup k filmům, které tvoří konkurenci Šarlatánovi, tedy českému filmu, jenž se dostal na 15členný shortlist Oscara pro nejlepší mezinárodní film. Z něj pak vzejdou finální nominace na cenu americké akademie. Tři snímky ale je možné vidět online.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Plakát k filmu Chlast

Plakát k filmu Chlast | Zdroj: Film Europe

Rakovina a Naděje

Norsko-švédský film Naděje režisérky Marie Sødahlové je k vidění ve videotéce Aerovod. Divadelní režisérka Anja, hlavní hrdinka filmu, má rakovinu plic s metastázami na mozku. Lékaři jí odhadují tři měsíce života nebo maximálně rok.

Naděje jako film vyniká autenticitou a neokázalou formou a je – jakkoliv to může znít nepravděpodobně vzhledem k tématu – filmem s povzbudivým pocitem. Hlavním tématem je totiž skrze rakovinu bilance vlastního života, možnost ohlédnout se upřímně za chybami, křivdami a nedostatky buď kriticky a hořce, nebo si vzít hlavně to dobré.

Chlast favoritem

Nový film Dána Thomase Vinterberga Chlast vypráví o čtveřici dánských učitelů v krizi středního věku. Ti se rozhodnou se ověřit teorii, že když si budou přes den udržovat 0,05 procenta alkoholu v krvi, prospěje to jejich profesi, rodinnému životu, pocitu samoty atd. Že budou otevřenější, pohotovější, vtipnější, nápaditější.

Suverénně režírovaný film se stal evropským filmem roku, je patrně favoritem Oscarů a v Česku je k vidění na online projekcích ve virtuálním sále Edisonline.

Požár, korupce, tragédie

V roce 2015 došlo při požáru hudebního klubu Colectiv v Bukurešti k obrovskému neštěstí. Stejnojmenný investigativní dokumentární film svoji pozornost zaměřuje na společenské pohyby, které tragédie vyvolala. Případ totiž pokračuje dál k odhalení korupce, která umožnila dodávání neúčinných dezinfekčních prostředků a která sahá až na ministerstvo zdravotnictví.

Režisér Alexander Nanau si pro svůj film vybral dvě hlavní postavy. Sleduje v první polovině filmu novináře Cătălina Tolontana a ve druhé přesouvá svoji pozornost k novému ministru zdravotnictví Vladu Voiculescovi. Nanaův Colectiv ukazuje, jak je těžké rozetnout vzájemné mafiánské vazby a restartovat celý systém, což lze vnímat jako obecnou nejen východoevropskou zkušenost. Snímek je k dispozici na HBO Go.

Pavel Sladký Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme