Šarlatán získal hlavní cenu za režii na festivalu v Srbsku, bude se promítat v zemích po celém světě

Film polské režisérky Agnieszky Hollandové Šarlatán s Ivanem Trojanem v hlavní roli získal cenu za nejlepší režii na Evropském filmovém festivalu konaném v srbském městě Palić. Mezinárodní porota ho minulý týden ocenila mezi 12 soutěžními filmy.

Tento článek je více než rok starý.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ivan Trojan ve snímku Šarlatán

Šarlatán je spolu s Nabarveným ptáčetem Václava Marhoula mezi kandidáty na letošní Evropské filmové ceny. | Zdroj: Cinemart

Snímek inspirovaný životním příběhem léčitele a bylinkáře Jana Mikoláška byl prodán do Francie, Španělska, Itálie, Austrálie, Izraele, Turecka, Německa, Rakouska, Bulharska, Maďarska, Islandu, zemí Latinské Ameriky a dalších. Novináře o tom za tvůrce informovala Alice Titzová.

„Již po pět desetiletí Agnieszka Hollandová s neúnavným odhodláním rozkrývá evropské dějiny dvacátého století. Její tvorba uceleně pokrývá důležitá témata jako vražedné tajemství, historické drama, kult osobnosti a historické a politické rozpětí od kapitalismu přes fašismus až po totalitu v bývalém Československu. A to je známka velkého filmaře,“ uvedla k ocenění porota.

Léčitel, nebo podvodník? Snímek Agniezsky Holland schválně předkládá nejasný soud nad Šarlatánem

Číst článek

Šarlatán je spolu s Nabarveným ptáčetem Václava Marhoula mezi kandidáty na letošní Evropské filmové ceny. Filmy na seznam zařadila Evropská filmová akademie (EFA). Širší výběr zúží finálové nominace, které budou vyhlášeny 7. listopadu během filmového festivalu v Seville. Vítězové vzejdou z hlasování více než 3600 členů EFA a představí se 12. prosince na slavnostním ceremoniálu na Islandu. „Evropské filmové ceny bývají označovány za evropské Oscary. EFA je uděluje každoročně od roku 1988 ve více než deseti kategoriích, včetně nejlepšího filmu roku,“ uvedla Titzová.

Film Šarlatán měl v březnu světovou premiéru na Berlinale v nesoutěžní sekci Berlinale Special Gala. První reakce světových médií byly pozitivní, například Indie Wire jej vybralo ze všech 340 filmů mezi deset nejlepších snímků letošního festivalu. Poté byl uveden v oficiálním programu filmového festivalu v americkém Telluride. Letošní ročník prestižní přehlídky, která se měla konat počátkem září, pořadatelé kvůli pandemii koronaviru sice zrušili, nominované tituly ale vyhlásili.

Do českých kin Šarlatán vstoupil 20. srpna. Za pět týdnů nasbíral přes 206 000 diváků a vydělal přes 31 milionů korun.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme