V Tarantinově snímku ožívají vůdci vražedného kultu i televizní kovbojové s bipolární poruchou

Leonardo DiCaprio ve snímku Tenkrát v Hollywoodu | Zdroj: Sony Pictures

Jaký význam má ulice Cielo Drive? A existoval někdy herec se jménem Rick Dalton? Tenkrát v Hollywoodu vychází jako první snímek Quentina Tarantina ze skutečných událostí. To ale neznamená, že se drží pravdy úplně ve všem. Jeho děj je navíc posetý množstvím filmových a historických narážek z konce 60. let minulého století, což znamená, že si z něj diváci odnesou rozdílné zážitky úměrné vlastním znalostem.

Film vs. realita Hollywood Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Upozornění: Článek prozrazuje některé dějové zápletky snímku Tenkrát v Hollywoodu.

Rick Dalton

Leonardo DiCaprio hraje v Tenkrát v Hollywoodu Ricka Daltona, herce, který se v 50. letech proslavil ve westernových seriálech. Herecké nabídky mu stále chodí, ale změna filmového průmyslu, k níž došlo na konci 60. letech, v něm vyvolává nejistotu ohledně jeho postavení v rámci proměňujícího se systému. Obrací se proto k alkoholu a cigaretám jako medicíně.

Postava Ricka Daltona je vymyšlená. Režisér a scenárista Quentin Tarantino ji ale vymodeloval podle reálných hereckých osobností, jež se podobně potýkaly se změnou atmosféry, kterou s sebou přinesl konec navlády velkých filmových studií. V podcastu Pure Cinema tvůrce konkrétně zmiňuje třeba Steva McQueena, Tye Hardina, Peta Duela a Edda Byrnese jako inspiraci pro DiCapriovu roli.

McQueen, který prorazil jako televizní kovboj Josh Randall ve Wanted: Dead or Alive, se později stal velkou hvězdou stříbrného plátna. Tarantino ve svém snímku naznačí, že ho Dalton málem nahradil ve Velkém útěku, který z něj onu zmíněnou hvězdu pomohl udělat, jak uvádí server Screenrant.

Hardin je podle Tarantina perfektním příkladem skutečného Ricka Daltona. Na přelomu 50. a 60. let byl hvězdou westernového seriálu Bronco. V Hollywoodu se ale neuchytil. Místo toho pak podobně jako Dalton točil v Itálii takzvané spaghetti westerny v režii Sergia Corbucciho. Tomu Tenkrát v Hollywoodu mimochodem přisuzuje autorství fiktivních snímků Operazione Dyn-o-Mite! nebo Nebraska Jim.

Duel si zase zahrál ve westernové sérii Alias Smith and Jones. V pouhých 31 letech ale spáchal sebevraždu. Tarantino ho podle svých slov považoval za „nejvíc cool chlápka v televizi“. Vzpomíná přitom, jak byl jako dítě překvapený jeho smrtí. Později zjistil, že měl Duel problém s alkoholem a nediagnostikovanou bipolární poruchu.

Právě do scén z filmů McQueena, Hardina, Duela a Byrnese instaluje Tarantino obličej a postavu Leonarda DiCapria. Plakáty k reálným filmům pak posloužily jako reference pro sérii fiktivních plakátů, které vznikly k Tenkrát v Hollywoodu.

Blízký vztah Daltona s kaskadérem a důvěrníkem Cliffem Boothem (Brad Pitt) se podle magazínu Esquire inspiroval hercem Burtem Reynoldsem a jeho osobním dublérem Halem Needhamem, jejichž kariéru provázelo dlouholeté přátelství.

Cielo Drive

Když Dalton s Boothem přijíždějí do hercovy vily na vyvýšeném Benedict Canyon západně od Hollywoodu, odkud je výhled na Beverly Hills a Bel Air, kamera významně zabere ceduli prozrazující název ulice: Cielo Drive. 

Na jejím konci za neznačenou soukromou cestou se ukrýval honosný dům se směrovacím číslem 10050. Na této adrese v minulosti bydlely hvězdy typu Caryho Granta či Henryho Fondy. V únoru 1969 si ho pronajali manželé Roman Polanski, režisér, který v té době slavil světový úspěch s filmem Rosemary má děťátko, a jeho manželka Sharon Tateová, herečka. Tateová se v něm 9. srpna toho roku stala obětí brutální vraždy (více níže).

Embed from Getty Images

Místo původního domu dnes stojí šestinásobně velká vila, která ve snaze majitelů oprostit ji od temné minulosti dostala nové směrovací číslo 10066 Cielo Drive.

Tarantinův snímek dělá z Daltona a Polanských sousedy. Když je zkroušený herec vidí projíždět kolem, stýská si, že by mohl být pouhý večírek u bazénu daleko od toho, aby si zahrál v novém Polanského projektu.  

Vražda Sharon Tateové

Americká herečka Sharon Tateová byla svého času obdivovanou ženou, která měla nakročeno ke slibné kariéře. V srpnu 1969 jí bylo 26 let, měla za sebou několik filmů a byla v osmém měsíci těhotenství s prvním dítětem.

S francouzsko-polským režisérem Romanem Polanským se seznámila při castingu na film Ples upírů. Podle jeho slov nezkušená herečka se mu zpočátku příliš nelíbila, roli v hororové komedii ale nakonec dostala. Z milostného románku se brzy zrodil vážný vztah. Herečka zrušila své dosavadní zasnoubení s Jayem Sabringem a za Polanského se v lednu 1968 v Londýně provdala.

Sharon Tatová a její představitelka Margot Robbieová ve snímku Tenkrát v Hollywoodu | Foto: Lily Laurent / Flickr / Sony Pictures | Zdroj: koláž iRozhlas.cz

V tomto období Tateová natočila i další filmy – komedii Nedělejte zmatek, kde se objevila po boku Tonyho Curtise a Claudie Cardinalové, a drama podle úspěšné novely Údolí panenek, které jí vyneslo nominaci na Zlatý glóbus. Poté následoval film The Wrecking Crew s Deanem Martinem. Posledním filmem Tatové byla komedie 12+1, v níž ztělesnila obchodnici se starožitnostmi. Film byl do kin uveden až po její smrti.

V Tenkrát v Hollywoodu dostává Tateová v podání Margot Robbieové šanci prožít tři velmi obyčejné dny. Během nich si zatančí na večírku Playboye (ačkoli daná vila tehdy Hughu Hefnerovi, majiteli pánského magazínu, ještě nepatřila), nakoupí knihu a zajde na promítání svého snímku The Wrecking Crew.

Jeho části, kupříkladu bojovou scénu Tateové s Nancy Kwanovou (viz níže), Tarantino zobrazí v jejich původní verzi, na rozdíl od Daltonových scén.

K událostem v noci z 8. na 9. srpna 1969 Tarantino ve svém filmu odpočítává čas. Předcházející den byl jedním z nejteplejších v historii. Zatímco manžel natáčel v Londýně, Tateová hostila v jejich domě trojici přátel – Sebringa, svého bývalého snoubence a kadeřníka celebrit, Abigail Folgerovou, dědičku kávového řetězce Folger's Coffee, a Wojciecha Frykowského, spisovatele a dlouholetého přítele Polanského.

Čtveřice si večer zašla do mexické restaurace El Coyote, pak se vrátila do domu na Cielo Drive. Tam po půlnoci vnikli čtyři členové kultu Charlese Mansona s úkolem zabít každého, koho na adrese najdou. Důvodem k tomu měla být skutečnost, že tam dříve bydlel hudební producent Terry Melcher, který dříve zničil Mansonovy sny o hudební kariéře.

„Vybral si ten dům, aby v Terrym Melcherovi zasel strach, protože Terry dal své slovo, ale nedodržel ho,“ citovala později Mansonova slova ve své výpovědi jedna z jeho stoupenkyň. Ve filmu si dokonce několik dívek pobrukuje píseň Always is Always Forever, kterou Manson napsal.

Embed from Getty Images

Čtveřice nejdříve usmrtila studenta Stevena Parenta, který byl na návštěvě u správce nemovitosti. Poté se dostali do domu, kde postříleli a ubodali Tateovou a její přátele. Herečku se Sebringem k sobě svázali provazem. Jeden z Mansonových stoupenců potom napsal na dveře krví Tateové „prase“. Skupina pak po cestě z místa čina zahodila své zakrvavené oblečení, kde ho následující ráno objevil štáb televize.

Jak tehdy popsal televizi CBS policista Stanley Conrad, vyšetřovatelé následující den našli jednu oběť v autě u brány, dvě v obývacím pokoji a další dvě na trávníku před domem. Světla uvnitř byla rozsvícená a kabely k telefonu a televizi byly přestřiženy.

Soudobá televizní reportáž americké stanice CBS k vraždě Sharon Tateové a jejich přátel v domě na Cielo Drive:

Mansonova rodina

Muž, který celou brutální vraždu zinscenoval, se jmenoval Charles Manson (Damon Herriman). V roce 1967, na sklonku éry hippies, založil komunitu, která se do historie zapsala jako Mansonova rodina. Se svými obdivovateli se věnoval nevázanému sexu a drogovým orgiím.

V srpnu 1969 nařídil svým stoupencům, aby náhodně zabíjeli obyvatele bělošské luxusní čtvrti v Los Angeles v naději, že rozpoutá rasistickou válku proti „bílým bohatým prasatům“ zejména z oblasti showbyznysu, jak později sám vypověděl.

Charles Manson a jeho představitel Damon Herriman ve snímku Tenkrát v Hollywoodu | Foto: MKTV / Sony Pictures | Zdroj: Koláž iROZHLAS.cz / Reuters

Manson se svými přívrženci, kterých bylo kolem stovky, převážně mladé ženy, žil na opuštěném ranči, který dříve sloužil jako filmová kulisa pro westerny. Jeho vlastník, jak Tarantinův snímek ukazuje, byl slepý a snadno manipulovatelný George Spahn (Bruce Dern), s nímž měly dívky údajně přikázáno provozovat pohlavní styk, aby udržovaly jeho přívětivost.

Krveprolití u Tateové neskončilo. Hned následující den totiž členové Mansonovy skupiny pronikli do domu bohatého podnikatele Lena LaBianky, kterého spolu s manželkou opět svázali a zavraždili.

Útočníci byli posléze dopadeni a odsouzeni k trestu smrti. Jelikož ale hrdelní trest byl v Kalifornii v roce 1972 zrušen, byl verdikt změněn na doživotí. Manson zemřel v roce 2017, kdy mu bylo 83 let. Další odsouzení se opakovaně snaží o podmínečné propuštění.

Členové Mansonovy rodiny u soudu:

Embed from Getty Images

Tarantinův film přímo zmíní několik Mansonových přívrženců podle jejich typických přezdívek. Například Squeky (Dakota Fanningová) byla v roce 1975 odsouzena k doživotí za pokus o vraždu tehdejšího prezidenta Geralda Forda.

Domov Mansonova kultu, Spahnův ranč, navštíví ve velmi napjaté atmosféře také postava Brada Pitta. Jen o vlásek se mu přitom podaří uniknout smrti. Takový osud potkal kaskadéra Donalda Sheaho na konci srpna 1969. Na filmovém ranči, kde byl zaměstnán, ho zabil jeden z mužských členů skupiny. Jeho alteregu se v Tenkrát v Hollywoodu podaří akorát probodnout Boothovu pneumatiku a následně si nechal namlátit.

Sám Manson se ve snímku objeví pouze v jedné scéně, v níž zazvoní u domu Polanských a ptá se po jakémsi Terrym. Fotograf Shahrokh Hatami později vypověděl, že k tomu skutečně došlo a že to byl on sám, kdo muže informoval, že už dům pronajímá někdo jiný.

Los Angeles na konci 60. let

Tarantinův snímek zachycuje obraz losangeleských ulic konce 60. let. Ukazuje přitom i významná místní kina Cinerama Dome nebo The Vine Theater. Vedle nich v montáži místních pamětihodností problesknou třeba také restaurace Casa Vega, Chili John's a již zmíněný El Coyote, hotdogová frančíza Der Wienerschnitzel nebo soudobá prodejna kostýmů a kulis Supply Sergeant.

Z filmu Tenkrát v Hollywoodu | Zdroj: Sony Pictures

Jak filmař přiznává, řadu věcí vytvářel podle svých vzpomínek. V té době mu přitom bylo pouhých šest nebo sedm let. 

„Bylo jednoduché si na to všechno vzpomenout. Vybavilo se mi tátovo Karmann Ghia (sportovní auto značky Volkswagen – pozn. red.), proto ho ve filmu Booth řídí. A taky billboardy a co hrálo v rádiu. Pamatuju si seriály, co jsem sledoval, jaké dávali animáky,“ popisuje Tarantino v rozhovoru pro Time. 

Společníkem postav se stává KHJ Boss Radio, lokální rozhlasová stanice, kterou režisér sám v dospívání poslouchal. Soundtrack k Tenkrát v Hollywoodu tak spojuje hlas rozhlasového moderátora i soudobé reklamní jingly.

Kristina Roháčková, ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme