Tři mezinárodní oscarové filmy najdete nyní online. Parazit, Roma a Fantastická žena

Čeští diváci mají online dostupné všechny tři oscarové vítěze v kategorii nejlepší mezinárodní (dříve neanglicky mluvený) film. Všechny si odnesly ocenění na některém z trojice nejvýznamnějších evropských filmových festivalů a následně bodovaly v Americe. A nemůžou být různorodější než korejský Parazit, chilská Fantastická žena a mexická Roma.

Tento článek je více než rok starý.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

2019: Parazit

Zatím poslední vítěz Oscara pro nejlepší mezinárodní film je korejský Parazit od režiséra Bonga Joon-ho. Vyniká suverénní prací s žánry. Je to satira, thriller, katastrofický film, sociální drama a komedie zároveň. Držitel Zlaté palmy z Cannes (a následně mnoha dalších cen včetně čtyř Oscarů) vypráví příběh o infiltraci chudé rodiny do bohaté. Parazit je v Česku jeden z diváckých hitů online videotéky Aerovod.

Sarkasmus, meditace i ztráta blízkých. Tipy na tři animované filmy pro dospělé

Číst článek

2018: Roma

Roma, film Alfonse Cuaróna, vyhrál festival v Benátkách a následně i Oscara. Mexický tvůrce si Romu sám napsal, zrežíroval, nasnímal, podílel se na jejím střihu a obsadil ji neherci. Vypráví příběhy, silné samostatné obrazy i vjemy ze čtvrti Colonia Roma v Mexico City roku 1970. Roma je film autobiografický. Vypráví příběh dvou žen z různých sociálních vrstev, které Cuaróna vychovaly: příběh režisérovy matky i chůvy, které autor film věnoval. Na film se můžete podívat na Netflixu.

2017: Fantastická žena

Chilský snímek Fantastická žena, který natočil režisér Sebastian Lelio, byl oceněný Oscarem v roce 2018 na Berlinale Stříbrným medvědem za scénář. Hlavní hrdinka filmu Marina je servírka a zpěvačka. Ale dřív bývala mužem. Žije s postarším Orlandem a po jeho smrti je nucena bojovat nejen s Orlandovou rodinou, která je přesvědčena, že Marina nese za jeho smrt zodpovědnost, ale i s předsudky svého okolí. Transgender ženu, bojující za právo být sama sebou, ztvárnila skutečná transgender herečka Daniela Vega. Film je ke zhlédnutí na serveru Edisonline. 

Pavel Sladký Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme