Distributoři a filmaři chtějí do programu COVID-kultura. Ztráty kvůli pandemii jdou do stovek milionů

Unie filmových distributorů (UFD) a zástupci filmové obce jsou překvapeni, že je filmová distribuce vyloučena z podpory, kterou poskytuje program COVID-kultura. Distributoři to ve čtvrtek uvedli v tiskové zprávě. V ní připomněli, že kvůli okamžitému uzavření kin měli distributoři a kina od počátku nouzového stavu veliké ztráty a distributoři vložili peníze do uvedení filmů, jejichž premiéry musely být zrušeny.

Tento článek je více než rok starý.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Kinosál nového filmového centra Edison Filmhub

Producenti v audiovizi během karantény odhadovali ztráty ve filmovém průmyslu a na něj navázaných oborech ve stovkách milionů korun. Ilustrační foto | Zdroj: Film Europe

Posunutí premiér filmů způsobilo podle UFD i obrovské ztráty v oblasti video distribuce, která přišla téměř o všechny novinky letošního roku a musela být v řadě případů velmi nákladně zcela ukončena.

„V tomto je situace totožná s marně vynaloženými náklady v oblasti performing arts nebo filmových festivalů, které jsou do programu zahrnuty,“ uvádí UFD.

Ředitelka Colours of Ostrava: V popředí jsou velké průmyslové podniky, ale kultura je také podnik

Číst článek

Kina a filmoví distributoři byli podle unie mezi těmi, kdo na uvolňování opatření proti koronaviru rychle reagovali, a snažili se okamžitě navrátit k činnosti.

„Unie filmových distributorů neshledává důvod k vyřazení podnikatelů z oblasti kinodistribuce z okruhu žadatelů programu, považuje to za nesystematické a diskriminační. Filmová distribuce byla výrazně zasažena, tak jako jiná zahrnutá odvětví,“ uvádí unie a žádá Ministerstvo průmyslu a obchodu, aby doplnilo subjekty z oblasti filmové distribuce mezi oprávněné žadatele programu COVID-kultura, a tak podpořilo i tento zasažený sektor kreativního průmyslu.

Program má kompenzovat pořadatelům kulturních akcí výdaje, které vznikly od 1. října loňského roku do letošního 17. května ve spojitosti s projekty, které se měly uskutečnit od 10. března do 31. srpna. V programu je připraveno 900 milionů korun, spuštěn byl 18. srpna a za první den ministerstvo evidovalo žádosti za 6,9 milionu korun.

Stamilionové měsíční ztráty

Do kin loni zavítalo přes 18,3 milionu diváků, což je o dvanáct procent víc než předloni. Tržby se meziročně zvýšily o patnáct procent na 2,6 miliardy korun. Průměrné vstupné se loni meziročně zvýšilo ze 138,82 koruny na 142,83 koruny.

Kultura v době koronaviru: divadlo hraje v karanténě i pod rouškou, Mňága a Žďorp koncertuje ve zkušebně

Číst článek

Hlavní ekonom Czech Fund Lukáš Kovanda z toho už na začátku nouzového stavu vyvodil, že průměrná měsíční ztráta kin, která by vznikla neúčastí veškerých diváků, by se pohybovala kolem 200 milionů korun.

Producenti v audiovizi během karantény odhadovali ztráty ve filmovém průmyslu a na něj navázaných oborech ve stovkách milionů korun. Podle Asociace producentů v audiovizi (APA) může letos pokles filmové výroby činit 75 procent.

V analýze, kterou vypracovala APA, UFD, Asociace provozovatelů kin, Asociace režisérů a scenáristů a Asociace animovaného filmu, uvádí, že se v České republice kvůli opatření proti šíření koronaviru zrušilo či přerušilo natáčení zahraničních štábů skoro za pět miliard korun. V případě výroby českých filmů, dokumentů a animované tvorby je zatím zrušeno nebo přerušeno natáčení v objemu půl miliardy korun. S uvolňováním opatření se ale zahraniční štáby začaly před dvěma měsíci do Česka vracet, pomáhaly jim i zvací dopisy od ministra kultury.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme