Více než sto dokumentů dostupných online. Začíná 56. ročník festivalu Academia Film Olomouc

Navzdory pandemii v úterý začíná 56. ročník Mezinárodní přehlídky populárně-vědeckého filmu Academia Film Olomouc. Letos představí více než 100 dokumentárních snímků, odvysílá rozhovory s tvůrci a videa ze zajímavých míst hanácké metropole. Celý festival se totiž už podruhé koná online. Diváci se na něj mohou podívat zdarma až do 11. května.

Tento článek je více než rok starý.

Olomouc Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Mnoho filmových festivalů posunulo termíny svého konání na konec léta. Doufají, že se do té doby zlepší epidemiologická situace. Mezinárodní přehlídka populárně-vědeckého filmu Academia Film Olomouc se vydala ale už podruhé jinou cestou, celý svůj obsah letos nabízí online.

„Minulý ročník nás nadchl podporou, které se festivalu v těžké době dostalo od diváků a sponzorů. Proto jsme velmi intenzivně pracovali na programu a produkci 56. ročníku a věříme, že jak kvalitou obsahu, tak návštěvností předčí minulý rok,” řekl ředitel festivalu Jakub Ráliš.

Při úterním slavnostním zahájení předají organizátoři cenu za přínos popularizaci vědy českému biochemikovi Janu Konvalinkovi. Ten v minulých měsících pravidelně komentoval situaci i pro Český rozhlas.

Na konci dubna například varoval před unáhleným rozvolňováním epidemiologických opatření. „Pořád je tady potenciál pro jednu pěknou vlnku. A když rozvolňování uděláme špatně, mohla by přijít,“ řekl v pořadu Osobnost Plus.

Instalace s aplikací

Na začátku přehlídky bude zároveň odhalena interaktivní instalace na pomezí vědy a umění. Dílo tvůrci umístili na více než 30 metrů dlouhou zeď v centru Olomouce. K tomu, aby si zájemci naplno užili její efekt, jim ale nebudou stačit jen vlastní smysly. Musí stáhnout do chytrého telefonu aplikaci Artivive a namířit ji na bubliny.

Hlavním bodem programu nicméně bude více než stovka filmů a objeví se mezi nimi i několik českých premiér. K některým na besedách promluví i odborníci z celého světa jako třeba nositel Nobelovy ceny za chemii Jacques Dubochet. Fanoušci každoroční olomoucké přehlídky čekají také koncerty nebo videoherní eseje z antropocénu.

Celý program nejdete na webových stránkách festivalu, zaregistrovat se můžete na serveru watchandknow.cz.

dok Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme