Zlatý medvěd putuje do Španělska. Hlavní cenu získalo na festivalu Berlinale drama Alcarrás

Zlatého medvěda za nejlepší film 72. ročníku Berlinale získalo španělsko-italské drama Alcarrás španělské režisérky Carly Simónové. Dnes večer to na slavnostní ceremonii oznámil předseda sedmičlenné poroty M. Night Shyamalan.

Tento článek je více než rok starý.

Berlín Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Režisérka filmu Alcarrás Carla Simónová

Režisérka filmu Alcarrás Carla Simónová | Foto: Ronny Hartmann | Zdroj: AP/ČTK

„Za herecké výkony od dětských rolí až po osmdesátníky, pro schopnost ukázat něhu, rodinný humor a boj, zradu našich vztahů a závislost na krajině kolem nás,“ uvedl americko-indický režisér M. Night Shyamalan o tom, proč se porota rozhodla ocenit snímek Alcarrás.

„Nemohu tomu uvěřit,“ reagovala Simónová. „Myslím, že bychom se sem (do Berlína) měli přestěhovat, protože pokaždé, když sem přijedeme, stane se něco úžasného,“ dodala.

Snímek vypráví o rodině Soléů, která každé léto tráví ve svém broskvoňovém sadu v Katalánsku. Rodině ale hrozí, že o sad přijde, neboť noví majitelé pozemků chtějí vybudovat solární elektrárnu.

Nominace na Oscary vede netflixovská Síla psa a sci-fi Duna. Bodovalo i japonské Drive My Car

Číst článek

Cenu za nejlepší režii si dnes odnesla režisérka Claire Denisová za drama Avec amour et acharnement (S láskou a odhodláním) a velkou cenu poroty získal korejský režisér Hong Sang-su s filmem Soseolgaui Yeonghwa, který byl na Berlinale uveden pod anglickým názvem The Novelist's Film (Romanopiscův film).

Korejec Hong Sang-su obdržel na Berlinale již v roce 2020 se snímkem Domangchin yeoja (Žena na útěku) cenu za nejlepší režii.

O Zlatého medvěda se ucházelo 18 filmů. Česká tvorba na festivalu sice nechyběla, v hlavní soutěžní sekci však Česko zastoupeno nebylo. V doprovodné soutěžní sekci Generation Kplus byl ale animovaný snímek Zuza v zahradách režisérky Lucie Sunkové. Ze 16 snímků nakonec porota vybrala film Vlekkeloos (Bez poskvrny) nizozemské režisérky Emmy Branderhorstové.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme