Začal 74. ročník filmového festivalu. Česko v Cannes reprezentuje animovaný a restaurovaný film

V Cannes v úterý večer začal 74. ročník filmového festivalu. Loňský ročník byl kvůli pandemii koronaviru zrušený, letos ho organizátoři přesunuli z května na červenec. Filmový svátek potrvá až do neděle 17. července. Akci zahájila světová premiéra filmu Annette režiséra Leose Caraxe. Ve stejný čas ho promítla i vybraná česká kina. Ve francouzské riviéře se představí také dva čeští zástupci – jeden animovaný a jeden restaurovaný snímek.

Tento článek je více než rok starý.

Cannes Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Zahájení 74. filmového festivalu v Cannes. Na snímku uprostřed v bílých šatech Jodie Fosterová, vpravo pak režisér Pong Čun-ho, vedle kterého v růžovém obleku prezident poroty Spike Lee

Zahájení 74. filmového festivalu v Cannes. Na snímku uprostřed v bílých šatech Jodie Fosterová, vpravo pak režisér Pong Čun-ho, vedle kterého v růžovém obleku prezident poroty Spike Lee | Foto: Gonzalo Fuentes | Zdroj: Reuters

Mezi hlavní hvězdy Canneského festivalu patří prezident poroty Spike Lee. Americký režisér, který je prvním černošským prezidentem festivalové poroty. Ozdobou zahájení byla také americká herečka Jodie Fosterová.

Největší svátek filmu se blíží. Vybíráme tři nejočekávanější filmy festivalu v Cannes

Číst článek

Výrazný byl také držitel zatím poslední zlaté palmy Pong Čun-ho, režisér filmu Parazit, který cenu získal v roce 2019.

Česko ve Francii reprezentují dva zástupci. Jedním je animovaný snímek Rudé boty, za kterým stojí tým studentky FAMU Anny Podskalské. Jedná se o adaptaci lidové balady. V Cannes bude promítána v rámci sekce Cinéfondation.

Druhým českým zástupcem bude Jan Werich ve filmu Až přijde kocour Vojtěcha Jasného. Právě tento klasický český restaurovaný snímek má být součástí sekce Cannes Classics.

Na filmovém festivalu panují přísná protikoronavirová opatření odpovídající těm, která platí v celé Francii. V některých jsou ještě přísnější. Návštěvníci musí mít buď ukončenou vakcinaci, od druhé dávky musely uběhnout alespoň dva týdny. Pokud tomu tak není, musí každé dva dny podstoupit preventivní testování. V celém areálu platí povinnost nosit respirátor.

Pavel Sladký Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme