Symbolický návrat po půl století. Na plátnech festivalu v Cannes se objeví filmy Formana i Němce

Filmový festival v Cannes uvede několik filmů, na kterých se podíleli čeští tvůrci. Vedle digitálně zrestaurovaného snímku Jana Němce Démanty noci budou na filmovém trhu Marché du Film uvedeny tři filmy s českou účastí. Festival také uctí nedávno zemřelého režiséra Miloše Formana.

Praha Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Hoří, má panenko

Hoří, má panenko | Foto: Film Servis Festival Karlovy Vary

Stane se tak hned první den festivalu v letním kině na pláži.

„Letos je to přesně 50 let od zařazení Formanova filmu Hoří, má panenko do hlavní soutěže festivalu, jehož 21. ročník byl kvůli turbulentnímu politickému vývoji ve Francii předčasně ukončen,“ uvedla Sedmidubská.

Pocta Formanovi. Diváci v Praze tleskali filmu Amadeus, dorazili Hřebejk, Macháček i Krnáčová

Číst článek

I tvorba Jana Němce se letos symbolicky po 50 letech vrátí do Cannes - Němcův film O slavnosti a hostech tehdy rovněž doplatil na zrušení festivalu. Letos se v prestižní kategorii Cannes Classics budou promítat Démanty noci, které digitálně zrestauroval Národní filmový archiv.

Filmový trh uvede film Hurvínek a kouzelné muzeum, který režírovali Martin Kotík a Inna Jevlannikova. Vítězný snímek letošního Berlinale Nedotýkej se mě natočila rumunská režisérka Adina Pintilieová a vznikl v koprodukci pěti států včetně Česka a Tlumočník Martina Šulíka v česko-slovenské koprodukci.

Festival v Cannes má novinku: vlastní kampaň proti sexuálnímu obtěžování

Číst článek

Mezi další úspěchy české kinematografie patří podle Sedmidubské zařazení producenta Radovana Síbrta do programu pro začínající slibné filmové producenty Producers on the Move, pořádaného v Cannes mezinárodní organizací European Film Promotion.

České filmové centrum také již dříve oznámilo, že v Cannes bude ve světové premiéře uveden film polské režisérky Agnieszky Smoczynské Fuga. Vznikl v koprodukci Polska, České republiky a Švédska. Film se věnuje společenským tabu spojeným s mateřstvím a zabývá se tím, zda mají ženy roli matky přijímat automaticky a zda to od nich společnost vyžaduje. V Cannes bude uveden v nezávislé sekci Týden kritiky.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme