Nás se filmový svátek netýká. Nemůžeme ani získat lístek, říkají místní o festivalu v Cannes

Azurové pobřeží, palmy, červené koberce a hodit se do gala. Filmový festival v jihofrancouzském městě Cannes, který začal před týdnem, je pro návštěvníky velká oslava. Někteří ale tak nadšení nejsou. A dva týdny přeplněného města a ucpané městské dopravy musí doslova přežít.

Tento článek je více než rok starý.

Cannes Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Promítání na pláži na festivalu v Cannes

Promítání na pláži na festivalu v Cannes | Foto: Sarah Meyssonnier | Zdroj: Reuters

Před festivalovým palácem se srocují hosté a návštěvníci. V ulicích Cannes jsou proudy nadšených lidí. Vcházím do prodejny se sportovní obuví, ptám se prodavačky Mélanie, zda je i pro ně festival přínosem. Zda mají víc zákazníků.

Přehrát

00:00 / 00:00

Místních se festival v Cannes netýká a obtěžuje je přeplněné ulice i doprava. Více si poslechněte v reportáži Marie Sýkorové

„Víte, je to asi tak půl na půl - chodí k nám místní i festivaloví návštěvníci. Ale celkově jich je o mnoho méně, než v předchozích letech,“ říká Mélanie Radiožurnálu.

Myslí, že své na tom nese i samozřejmě pandemie: „Problém je v tom, že máme červenec. Festival je normálně v květnu. A teď nám začíná turistická sezóna. Takže je to tak trochu škoda, všechno začalo ve stejnou dobu.“

Její kolegyně Aurélie si myslí to stejné. Turisté jsou podle ní jednoduše na pláži. A celkově lidé prostě víc šetří.

Češi se opět prosadili v soutěži mladých filmařů v Cannes. Film Bagman od Jana Kellnera získal 2. místo

Číst článek

Když se zeptám na atmosféru ve městě během festivalu, obě jsou rezolutní. „Je tady strašně moc lidí, je to šílenství. Přeplněné ulice, všude fronty. I když to šílenství trvá jen něco přes dva týdny, je to namáhavé. Několik let jsem pracovala během festivalu v restauraci a přiznávám, že jsem tohle období nenáviděla,“ omlouvá se mi za upřímnost Mélanie.

A její kolegyně Aurélie se přidává. „My jsme opravdoví místní. Ale nás se jakoby festival netýká. Nemáme možnost získat lístek do kina ani pozvánku. Ten je jen pro celebrity a privilegované a já nevím, jakého Jeana, Jacquese, Pierra. A to nemluvím o hromadné dopravě - úplně narvané autobusy. My místní spíš festivalem trpíme,“ stěžují si prodavačky, i když s úsměvem.

Asi tak trochu přehánějí. Jisté je to, že jim pomyslné martýrium skončí v sobotu.

Marie Sýkorová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme