Prezidentkou festivalu v Cannes bude poprvé žena – právnička a bývalá manažerka Warner Bros

V čele filmového festivalu v Cannes poprvé stane žena. Správní rada ve středu zvolila prezidentkou právničku Iris Knoblochovou, která působila jako vysoká manažerka v producentské skupině Warner Bros, informovala média. Knoblochová nahradí stávajícího prezidenta Pierra Lescurea a povede jednu z nejvýznamnějších filmových přehlídek na světě do roku 2025.

Paříž Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Filmový festival v Cannes

Filmový festival v Cannes | Zdroj: Reuters

Právnička původem z Německa působila přibližně 25 let na vysokých manažerských postech v americké skupině Warner Bros a vedla také její francouzskou pobočku, díky čemuž byla už dříve v kontaktu s vedením festivalu. Z firmy odešla v loňském roce. Je aktivní také ve finančním sektoru a řídí investiční společnost I2PO, která má mezi akcionáři i miliardáře Françoise Pinaulta.

Podle deníku Le Monde byla Knoblochová oficiální kandidátkou ministerstva kultury a hlasovala pro ni naprostá většina správní rády. Část členů vedení ale kritizovala dlouhé působení Knoblochové u jednoho z největších filmových producentů. Tvrdili, že se může dostat do střetu zájmů.

Bond ve službách Amazonu. Internetový obchod převzal hollywoodské studio MGM

Číst článek

Knoblochová musela slíbit, že její finanční společnost nebude investovat do filmové produkce. Správní radu festivalu však tvoří zástupci profesních skupin, kteří jsou potenciálně rovněž ve střetu zájmů, uvedl francouzský večerník.

Knoblochová se ujme funkce 1. července. Letošní ročník festivalu, který se uskuteční od 17. do 28. května, tedy povede stávající prezident Lescure.

Část tisku očekává, že by nová prezidentka mohla podnítit změnu přístupu festivalu ke streamovacím platformám. Vůči těmto producentům byl doteď postup festivalu v Cannes kritický až odmítavý. „Celovečerní film promítaný v kině zůstává klíčovým uměleckým výrazem,“ uvedla Knoblochová. Dodala, že je otevřená debatovat o změnách s dalšími členy vedení a zástupci filmové branže.

Funkce prezidenta je neplacená a ve velké míře ceremoniální. Za organizaci festivalu odpovídá v první řadě jeho ředitel, kterým je Thierry Frémaux. Ten ve středu uvedl, že festival čeká mnoho výzev. „Uděláme, co bude v našich silách, aby film a festival, který ho zosobňuje, zastávaly roli, kterou si zaslouží,“ uvedl Frémaux.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme