Filmový svět vzpomíná na Jana Třísku, režisér Mádl na jeho počest natočí film

Film Na střeše, který se měl v pondělí začít natáčet s náhle zesnulým hercem Janem Třískou, jeho autoři chtějí i přes tragickou událost dokončit. Rozhodli se jej vytvořit jako poctu Třískovi. Na herce vzpomínají i jeho další herečtí kolegové. A jeho smrt reflektovala i zahraniční média.

Praha Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Lidé přišli zesnulému herci Janu Třískovi zapálit svíčku na Karlův most

Lidé přišli zesnulému herci Janu Třískovi zapálit svíčku na Karlův most | Zdroj: ČTK

„Pro režiséra, producentku i celý tým je to velmi těžká situace. Ztráta Jana Třísky je pro všechny osobně velmi bolestná. Přesto jsme se rozhodli film Na střeše natočit," uvedla mluvčí projektu Uljana Donátová.

Před emigrací byl temperamentní, neuvěřitelně silný a osobitý herec, vzpomíná na Třísku Fischerová

Číst článek

Film měl začít natáčet herec a režisér Jiří Mádl, podle něhož byl Tříska na natáčení připravený a absolvoval už také kostýmní zkoušku.

V sobotu však Tříska spadl do Vltavy z Karlova mostu, prvotní informace policie mluvily o skoku muže z mostu. Podle Mádla měl Tříska před každým natáčením rituál, kdy chodil na staletý kamenný most opředený legendami čerpat sílu, o čemž Mádl napsal na svém facebooku.

Na stejné sociální síti se vyjádřil i režisér Jan Svěrák. Právě v jeho filmu Obecná škola Tříska ztvárnil svou snad nejslavnější roli učitele Igora Hnízda. A také si zahrál ve Svěrákově posledním filmu Po strništi bos.

Svěrák na Třísku vzpomínal prostřednictvím jednoho z dopisů, které si oba tvůrci mezi sebou vyměnili. Tříska v něm vzpomíná právě na Igora Hnízda, jak by po dvaceti letech asi mohl vypadat. Tříska navíc každý mail končil stejným rozloučením: Tvůj navždy, Honza.

A na facebooku zareagoval i herecký kolega Jan Hrušínský, se kterým Tříska hrál například v divadelní hře Kumšt. 

Vzpomínku věnovala herci i vybraná zahraniční média. New York Times vzpomínají na jeho role ve filmech Ragtime nebo Lid vs. Larry Flynt, které režíroval Miloš Forman. Stejně tak vzpomínají i na Oscara nominovanou Obecnou školu.

Britský deník The Guardian zmiňuje i další zahraniční role, které Tříska ztvárnil. Přidává tak například u nás méně známé role, jako ta ve třetím díle série Karate Kid, ve filmu Ronin nebo v televizních seriálech Quantum Leap nebo Highlander. Nezapomíná ani na roli ďábla v adaptaci Mistra a Markétky pro New York Public Theatre.

Zahraniční média také zmiňují Třískovu minulost, kdy emigroval z Československa a jeho filmy byly často zakázány. Třískovy smrti si všimly i servery The Wrap, Fox News nebo The Inquirer.

jra, ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme