Divoký západ, stalinské Rusko a Western. Tři filmy, které uhranuly světové festivaly si pustíte online

Nejdříve získaly velké množství pozornosti na světových festivalech a nyní se konečně představí i českým divákům. Řeč je o třech oceňovaných snímcích z odlišných prostředí, které je nově možné shlédnout online - zatímco díky jednomu můžete zavítat na divoký západ, další filmy ve svém ději vykreslí prostředí stalinského Ruska, nebo bulharské stavby.

Praha Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Divadla kvůli opatřením proti koronaviru osiřela

Filmové festivaly letos probíhaly kvůli pandemii v různých formátech, spousta filmů je tak již přístupná online (ilustrační foto) | Zdroj: Pixabay | CC0 1.0,©

Divoký západ a smažené koblížky

Film režisérky Kelly Reichardtové První kráva se odehrává v roce 1820 v dnešním státě Oregon, na dolním toku řeky Columbie. Tedy na Divokém západě. V centru příběhu stojí dva přátelé, kteří sní o tom, že najdou domov nebo rozjedou hotel - do drsného světa Divokého západu se tedy moc nehodí. Jednou dostanou podnikatelský nápad – stojí na krávě, kradeném mléku a smažených koblihách.

Film, který nyní vévodí řadě světových anket o nejlepší filmy roku (například v časopisech Sight and Sound, Guardian, AP ad.), měl uvést speciální podzimní ročník karlovarského festivalu, který se ale bohužel nekonal. V Česku ho můžete vidět na Amazon Prime.

Uvnitř sovětské totality

Naprosto výjimečný ruský projekt DAU je celý cyklus filmů, které simulují totalitu stalinského Sovětského svazu. Natočil ho ruský režisér Ilja Chržanovskij, který nechal postavit celé nové město s replikou sovětského jaderného institutu. A přestěhoval do něj zhruba stovky lidí, kteří tam roky žili a nechali se při tom natáčet. Filmy, které z tohoto kontroverzního pokusu vzešly, můžete vidět na webu DAU.com. Připravte se na fascinující, ale drsný zážitek.

Evropský civilní western plný významů

Film Western natočila německá režisérka Valeska Grisebachová a sleduje v něm skupinu německých stavebních dělníků, kteří budují infrastrukturu pro hydroelektrárnu v Bulharsku nedaleko řeckých hranic. A hlavním hrdinou je tajemný nováček mezi nimi. Režisérka natočila Grisebachová neobyčejně komplexní, skvěle zahrané civilní drama se spoustou drobných dějů, které postupně koncentrují diváckou pozornost na několik konfliktů, v jejichž středu nováček stojí. Muži a ženy, národy mezi sebou, oni a my, my a oni.

Film si můžete pustit ve videotéce Edisonline.cz.

Pavel Sladký Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme