Občan Kane, Zbloudilá střela a filmy Érica Rohmera. Nabízíme tipy na nejlepší filmy 20. století online

Nabízíme tři tipy na snímky, které bývají označovány za součást zlatého fondu národních kinematografií i světového filmu. Nebo dokonce za nejlepší filmy všech dob. Jeden americký, jeden francouzský a jeden korejský. Všechny najdete online.

Tento článek je více než rok starý.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Z filmu Občan Kane

Z filmu Občan Kane | Foto: Alexander Kahle, RKO Radio Pictures | Zdroj: International Photographer, Volume XII, Number 12, January 1941

Občan Kane

V anketách renomovaného filmového časopisu Sight and Sound o nejlepší snímek všech dob se o čelní pozici perou snímek Orsona Wellese Občan Kane a Hitchcockovo Vertigo. Oba dva najdete ke stažení a přehrání na Google Play.

Občan Kane je režijní prvotina Orsona Wellese, vyprávějící osudy fiktivního magnáta Kanea, velmi připomínající život miliardáře a majitele médií Williama Randolpha Hearsta. Příběh scenáristy filmu, Hermana Mankiewicze, řečeného Manka, můžete navíc v těchto dnech vidět na Netflixu, pro který ho natočil režisér David Fincher.

Éric Rohmer na MUBI

Napínavé české filmy? Tři online tipy na snímky, které možná neznáte

Číst článek

Filmy legendárního francouzského autora nové vlny Érica Rohmera nabízí v Česku zatím poměrně málo známá platforma MUBI. Ta se nesoustředí na doporučovací algoritmy a obří objem filmů, ale na obměňovaný a pečlivě připravený kurátorský výběr snímků. Jsou to regionálně i filmařsky různorodé filmy ze současnosti, ale i retrospektivy zásadních uměleckých filmařů minulosti.

Filmy Érica Rohmera mají dodnes mnoho následovníků, a to nejen ve francouzské kinematografii. MUBI nabízí snímky Zelený paprsek, Pauline na pláži anebo Dobré manželství. MUBI navíc můžete vyzkoušet na sedm dní zdarma.

Zbloudilá střela

Český Národní filmový archiv nabízí některé svoje filmy online na YouTube kanálu Česká filmová klasika. Korejské filmy najdete podobným způsobem zdarma na kanálu Korean Classic Film.

Je mezi nimi i Obaltan, tedy Zbloudilá střela, často považovaná za nejlepší korejský film celé historie. Vyhlásil ho za něj například časopis Taste of Cinema a mnohé další.

Snímek natočil v roce 1960 Yu Hyun-mok a vypráví v něm tragický příběh rodiny z poválečné Koreje. Film prošel digitálním restaurováním a Korejský filmový institut ho nabízí na YouTube zdarma s několika sadami titulků ve světových jazycích.

Pavel Sladký Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme