Třetí ‚mádlovina‘ i hraně-animovaná Válka s mloky. Fond kinematografie rozdal 64 milionů na vznik nových filmů

Celkem 64 milionů korun finanční podpory od Státního fondu kinematografie si rozdělilo sedm projektů na výrobu celovečerního hraného filmu, shrnuje fond v tiskové zprávě. Nejvyššími částkami byla podpořena novinka režiséra a scenáristy Jiřího Mádla s názvem Vlny, která zachycuje události pražského jara roku 1968, nebo adaptace románu Karla Čapka Válka s mloky v režii Aurela Klimta.

Filmový plac Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Jiří Mádl konzultuje s Petrem Zelenkou svůj kostým.

Režisér Jiří Mádl na archivním snímku | Foto: Martin Hrnčíř | Zdroj: Český rozhlas

„Mezi sedm podpořených projektů se ve výsledku dostaly čtyři psychologická dramata, historické drama o okupaci Československa v roce 1968, fantasy pohádka navazující na úspěšný první díl a adaptace Čapkovy knihy Válka s mloky pojatá jako kombinace hraného a zároveň animovaného snímku,“ uvedla předsedkyně Rady Státního fondu kinematografie Helena Bendová. 

Jiří Mádl, který má už na svém kontě snímky Pojedeme k moři a Na střeše, ve Vlnách sleduje příběh dvou bratrů zasazený do období invaze vojsk Varšavské smlouvy v roce 1968 do tehdejšího Československa. Fond kinematografie česko-slovenské koprodukční drama podpořil 15 miliony korun.

Filmové pobídky kvůli rozpočtovému provizoriu stojí. Dopadne to na cestovní ruch a na hotely

Číst článek

O zhruba 500 tisíc korun méně dostala nová adaptace Čapkova románu Válka s mloky. Celovečerní kombinovaný trikový film Aurela Klimta, autora snímků Fimfárum Jana Wericha nebo Lajka, bude mít koprodukci ze Slovenska, Srbska a Chorvatska.  

Ve výzvě byly podpořeny také tři debutující režisérky: Veronika Lišková s psychologickým dramatem Rok vdovy, Evženie Brabcová s Divočinou, rodinným dramatem s pohádkovými prvky, a Piaoyu Xie s Ošklivou Mandarínkou, ve které absolventka pražské FAMU vypráví o čínské studentce hudby, jejíž jedinou šancí, jak trvale zůstat v Česku, je získat partnerské vízum.

Posledními dvěma podpořenými projekty jsou Les, snímek o rodině, jejíž osudy změnila přírodní katastrofa, na kterém po oceňovaném dramatu Já, Olga Hepnarová znovu spolupracují Tomáš Weinreb a Petr Kazda, a Alchymistka zakletá v čase, pokračování pohádkového fantasy Princezna zakletá v čase z roku

kro Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme