OBRAZEM: Romeo, král Lear či Igor Hnízdo. Jan Tříska ztvárnil řadu ikonických postav

Ve věku 80 let zemřel v noci na pondělí herec Jan Tříska. V pražské Ústřední vojenské nemocnici podlehl vážným zraněním, která mu způsobil sobotní dosud nevysvětlený pád z Karlova mostu. Tříska byl jedním z mála českých herců, kterým se podařilo vybudovat si kariéru doma i v zahraničí. Účinkoval v Národním divadle i v American National Theatre, jeho nejznámější rolí byl ale učitel Igor Hnízdo v Obecné škole.

Tento článek je více než rok starý.

Obrazem Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Jan Tříska se po absolvování DAMU v roce 1959 stal vůbec nejmladším členem činohry Národního divadla. Už jako 25letý zde exceloval například v titulní roli Romea a Julie. V 60. letech následoval režiséra Otomara Krejču do nově vzniklého Divadla za branou, po jeho zrušení působil v Městských divadlech pražských.

Záhy nato si mladého herce s výrazným hlasem všiml i český film. Role, které ale zpočátku dostával, spadaly veskrze do škatulky mladých floutků a rozhněvaných mladých mužů. V televizi často ztvárňoval pohádkové prince. Přelom přišel až s obsazením ve filmu Lidé z maringotek a rolí Široka v legendárním seriálu Záhada hlavolamu.

Zemřel herec Jan Tříska. Podlehl zraněním, která utrpěl při sobotním pádu z Karlova mostu

Číst článek

Po Třískově emigraci do Spojených států amerických v roce 1977 se začala rozvíjet jeho zahraniční kariéra. Ačkoli anglicky uměl pouze šest slov, dostával role v divadle i ve filmu. Do svých filmů ho obsazovali režiséři jako Warren Beatty, Peter Sellars nebo Miloš Forman.

Po pádu komunismu se do Česka často vracel, ačkoli trvale bydlel v Los Angeles. Natočil tu například snímky Želary, Horem pádem, Jedna ruka netleská nebo Obecná škola s Janem Svěrákem, jehož role Igora Hnízda ho provázela až do konce života.

Na česká divadelní prkna se vrátil v roce 2002, kdy dostal nabídku nastudovat pro Letní shakesperovské slavnosti Krále Leara. Hostoval také v Divadle Na Jezerce, kde hrál třeba v inscenaci čtyř Janů (Hrušínský, Hřebejk, Kačer, Tříska) v inscenaci Kumšt. Představení se stalo jedním z nejnavštěvovanějších a dosáhlo více než 200 vyprodaných repríz.

V roce 2017 dostal Jan Tříska na filmovém festivalu Febiofest cenu Kristián za celoživotní přínos kinematografii.

kro Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme