Francie s filmem o Bataclanu počká. Petici podepsalo téměř 40 tisíc lidí

Kontroverzní francouzský film o milostném vzplanutí na pozadí předloňského teroristického útoku na koncertní síň Bataclan v Paříži se zatím vysílat nebude. Stanice France 2, která jej produkovala, v pátek oznámila, že prozatím zastavila jeho výrobu. Internetovou petici proti televiznímu snímku podepsalo přes 39 tisíc lidí.

Tento článek je více než rok starý.

Paříž Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

K pařížskému Bataclanu i po roce od teroristických útoků lidé nosí květiny

K pařížskému Bataclanu i po roce od teroristických útoků lidé nosí květiny | Zdroj: Reuters

France 2 v pátečním prohlášení uvedla, že film dosud nebyl dokončen, vedení stanice zatím nevidělo jeho finální podobu, a nebyl tak stanoven ani žádný termín odvysílání. V produkci se nebude pokračovat, dokud se vedení televize nesetká s pozůstalými po obětech útoku v Bataclanu a věc s nimi "důkladně neprobere", uvedla France 2. Samotné natáčení snímku nicméně podle dřívějších informací skončilo již před Vánocemi.

Proti filmu se vzedmula vlna protestů. Podle autorky petice s téměř čtyřmi desítkami tisíc podpisů, která byla partnerkou jedné z obětí atentátu v Bataclanu, je snímek nevkusný a pozůstalé i oběti zraňuje. Na natočení podobného filmu je podle ní ještě příliš brzy.

Převládla zdrženlivost

Skupina Life for Paris, která sdružuje kolem 700 pozůstalých a obětí útoků, už dříve uvedla, že je sice ohledně vhodnosti snímku skeptická, ale zároveň nechce bránit jeho odvysílání. „Ačkoli jsme nikdy nevolali po cenzuře, jsem vděční, že převládla zdrženlivost,“ řekl v pátek agentuře AFP předseda skupiny Arthur Dénouveaux.

'Příliš brzy.' Petici proti filmu o útoku v Bataclanu podepsalo 30 tisíc lidí

Číst článek

Film s názvem Ce soir-là (Ten večer) se odehrává 13. listopadu 2015, kdy radikální islamisté zaútočili na několika místech Paříže včetně koncertní síně Bataclan, ve které zavraždili 90 lidí. Hlavními hrdiny jsou žena jménem Irène, která bydlí vedle Bataclanu, a náhodný kolemjdoucí, afghánský uprchlík Karan. Během krveprolití v klubu poskytují pomoc zraněným a zamilují se do sebe. Otázkou ale je, zda láska zrozená za tak dramatických okolností vydrží, citoval ze scénáře list Le Parisien.

Při sérii atentátů ve francouzské metropoli zahynulo 13. listopadu 2015 celkem 130 obětí. V síni Bataclan se v době útoku konal koncert americké skupiny The Eagles of Death Metal, na který přišlo kolem 1500 lidí.

ČTK, ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme