Sen o demokratické Nikaragui. Cenu Člověka v tísni na festivalu Jeden svět dostane aktivista Ramirézová

Člověk v tísni v březnu na festivalu dokumentárních filmů o lidských právech ocení nikaragujskou farmářku a aktivistku Francisku Ramírezovou. Cenu jí v Praze oficiálně předá premiér tibetské exilové vlády Lozang Sanggjä. V tiskovém prohlášení to ve středu oznámila organizace Člověk v tísni.

Tento článek je více než rok starý.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nikaragujská farmářka a aktivistku Franciska Ramírezová

Nikaragujská farmářka a aktivistku Franciska Ramírezová | Zdroj: Člověk v tísni

Prestižní ocenění Homo Homini uděluje Člověk v tísni od 90. let osobnostem a skupinám, které se významně zasloužily o ochranu lidských práv, demokracie a nenásilného řešení politických konfliktů. Mezi laureáty z předchozích let patří například čínský literární kritik a disident Liou Siao-po, ázerbájdžánský právník Intigam Alijev nebo ruská organizace Výbor na obranu proti mučení.

Osvoboďte Sencova, vyzývá Člověk v tísni. Vězněného filmaře chce podpořit kampaní na Instagramu

Číst článek

„Je to pocta pro nás, pro naše rodiny i naši zemi,“ řekla o ceně Homo Homini Ramírezová, vůdčí osobnost nikaragujského demokratického hnutí, jejíž odhodlané vystupování proti záborům půdy a autoritářskému režimu inspirovalo obhájce lidských práv v celé zemi. „Cítím zodpovědnost pokračovat v tom, co jsme začali,“ doplnila.

Vyhrožování smrtí

Ramírezové se z pozice chudé farmářky podařilo mobilizovat statisíce lidí a společně s nimi požadovat možnost zapojit se do rozhodování o vlastním osudu v jedné z nejchudších zemí západní polokoule, kde již třináctým rokem vládne pevnou rukou prezident Daniel Ortega a jeho manželka Rosario Murillová. Aktivistka byla za své aktivity opakovaně zadržena, šikanována a bylo jí i vyhrožováno smrtí.

Loni v srpnu musela ze země uprchnout. Tak jako více než padesát tisíc dalších lidí odešla z Nikaraguy do sousední Kostariky poté, co v zemi v dubnu 2018 vypukla závažná krize. Celonárodní nenásilné protesty proti autoritářskému režimu prezidenta Ortegy, do nichž se zapojili lidé z různých sociálních skupin, byly vládou násilně potlačeny. O život při nich přišlo nejméně 350 osob.

Navzdory masovým protestům odmítá Ortega odstoupit. ‚Předčasné volby by vyvolaly nestabilitu,‘ řekl

Číst článek

Ramírezová pokračuje v podpoře a organizaci nikaragujského demokratického hnutí i na dálku. „Mým snem je Nikaragua, která bude postavená na rovnosti, kde nebude korupce, kde bude zajištěna svoboda, spravedlnost, demokracie a právní stát,“ vysvětlila.

„Ramírezová je inspirujícím příkladem, protože ukazuje, že pokud jsou obyčejní lidé bez moci a konexí schopni se spojit, jejich úsilí o ochranu vlastních domovů, životního prostředí a lidských práv získává váhu,“ uvedla ředitelka Centra pro lidská práva a demokracii Člověka v tísni Sylva Horáková.

Ramírezové cenu osobně na slavnostním zahájení Mezinárodního festivalu dokumentárních filmů o lidských právech Jeden svět v Pražské křižovatce 6. března předá předseda tibetské exilové vlády Lozang Sanggjä. Ten je zastáncem „politiky střední cesty“, která je založena na rovnosti a vzájemné spolupráci mezi Tibetem a Čínou a usiluje o mírové vyřešení tibetské otázky. Na slavnostní ceremonii pronese úvodní řeč, v níž se dotkne rostoucího globálního vlivu Číny a dopadů čínské zahraniční politiky na ochranu lidských práv.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme