Hackeři vydírají společnost Disney, chtějí zveřejnit pátý díl Pirátů z Karibiku

Zaplaťte výkupné, nebo zveřejníme váš film. Neznámí hackeři vyhrožují, že na internet vypustí některý ze snímků společnosti Disney. Požadují po ní velké výkupné ve virtuální měně bitcoin. Jméno filmu odmítl ředitel firmy Bob Iger zveřejnit, podle internetového deníku Deadline má ale jít o pátý díl série Piráti z Karibiku. Do světových kin jde snímek 25. května. Firma zaplatit odmítá.

Hollywood Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Z filmu Piráti z Karibiku: Salazarova pomsta

Z filmu Piráti z Karibiku: Salazarova pomsta | Foto: Falcon

Hackeři podle ředitele Disney Boba Igera vyhrožují, že v případě nezaplacení zveřejní pětiminutový úsek filmu. Pokud ani tak studio nezaplatí, začnou prý zveřejňovat celý film po dvacetiminutových částech.

Iger ani tiskové oddělení firmy nechtěli zveřejňovat příliš mnoho podrobností. Ředitel Disney ale prohlásil, že firma odmítá výkupné zaplatit a spolupracuje při vyšetřování incidentu s americkou FBI.

Pokud by film unikl ještě před oficiální premiérou, pravděpodobně by klesla návštěvnost v kinech, a tedy i tržby.

„Může to být fatální, protože film je hodně očekávaný. Předchozí díly Pirátů z Karibiku pokaždé vydělaly celosvětově na tržbách přes miliardu dolarů. Ve chvíli, kdy by film unikl na internet předčasně, tak by to ovlivnilo návštěvnost v kinech, protože spousta lidí by si ho stáhla," potvrdila Radiožurnálu Irena Cápová z ekonomického časopisu Forbes.

Hackeři na přelomu dubna a května vydírali také internetovou společnost Netflix. Hrozili zveřejněním první poloviny páté řady seriálu Orange is the New Black. Skupině nebo jednotlivci nazvané Temný pán se seriál podařilo ukrást ze serverů firmy, která pro Netflix dělala postprodukci.

Firma odmítla výkupné zaplatit a seriál pak skutečně začal před oficiálním uvedením kolovat na internetu. Na konci výzvy, kterou jednotlivec nebo skupina Temný pán zveřejnila, je také výhrůžka pro další filmové vydavatele.

Jakub Lucký, Václav Jabůrek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme