Po stopách Harryho Pottera. ‚V mé představivosti je Harryho svět ve Skotsku,‘ prozrazuje Rowlingová

Před 25 lety vyšel první díl série o kouzelnickém učni Harrym Potterovi. Po jeho stopách se vydávají tisíce fanoušků a teď také seriál Radiožurnálu. Jako první zamíří do skotského Edinburghu.

Tento článek je více než rok starý.

Fenomén Harry Potter Edinburghu Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Stavba jako z pohádky. Slepenci kamenných budov s věžičkami a mohutnými komíny vévodí vysoká štíhlá věž s hodinami. Soukromá střední škola Fettes College vypadá skoro jako škola čar a kouzel v Bradavicích.

Přehrát

00:00 / 00:00

Potterovy příběhy začínají nedaleko Londýna, ale končí ve Skotsku. Vždycky jsem si představovala, že škola kouzel stojí u skotského jezera obklopeného horami, řekla J. K. Rowlingová. Poslechněte si první díl seriálu

„Nejméně dvakrát k nám přijeli filmaři, jednou dokonce až z Japonska. Domnívali se, že naše škola se stala předobrazem Bradavic,“ vypráví učitel Dan, který donedávna v prestižní škole učil. 

„Vypadá opravdu dost podobně, ale jestli to tak opravdu bylo, to se musíte zeptat autorky J. K. Rowlingové,“ usmívá se tajemně.

Harryho svět ve Skotsku

Není to náhoda, že právě ve Skotsku je možné najít mnohé předlohy světa Harryho Pottera. Sama jeho autorka se netají tím, že právě tady hledala inspiraci.

„Potterovy příběhy začínají nedaleko Londýna, ale končí ve Skotsku. Vždycky jsem si představovala, že škola kouzel stojí u skotského jezera obklopeného horami. Nikdy jsem to v žádné knize neuvedla, ale v mé představivosti je Harryho svět ve Skotsku,“ svěřila se kdysi v rozhovoru spisovatelka.

Inspirace na hřbitově

Některé zdroje její inspirace jsou více než zřejmé. Když se projdete po hřbitově Greyfriars, který leží přímo v centru Edinburghu, zjistíte proč – starobylé náhrobky nesou jména, která známe z knížek i filmů: McGonagall, Potter a především Thomas Riddle.

Bývalý voják s hodností generála zemřel v roce 1806. Dnes k jeho náhrobku míří ročně tisíce lidí. Thomas Riddle bylo „občanské jméno“ Lorda Voldemorta, hlavní záporné postavy, se kterou se ve všech dílech Harry Potter utkává.

„Je to jméno jeho předchůdce. Anebo inspirace,“ popisuje své dojmy česká fanynka Harryho Pottera, která přijela do Skotska.

Na hřbitov Greyfriars míří okna kavárny Elephant house, kde autorka měla psát první díl. Inspiračních zdrojů, které spisovatelka promítla do svých knih, je v Edinburghu mnohem víc. Od roku 1994 tam totiž Joanne Rowlingová žije.

V příštím díle seriálu se svezeme vlakem, který byl předlohou Bradavického expresu.

Jaromír Marek, agf Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme