Dokumentaristka Třeštíková se stala členkou Akademie. ‚Jsem nejpřekvapenější člověk v okolí,‘ reagovala

Dokumentaristka Helena Třeštíková se letos jako jediná Češka stala členkou americké Akademie filmového umění a věd, která každoročně uděluje ceny známé jako Oscar. Informace o nových členech organizace zveřejnila v pondělí na svých webových stránkách. Server iROZHLAS.cz požádal režisérku o reakci na nominaci, ta byla ovšem touto informací sama překvapená, ale zjevně nadšená.

Tento článek je více než rok starý.

Původní zpráva Karlovy Vary / Los Angeles (Aktualizováno: 13:47 2. 7. 2019) Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Vůbec to netuším. Jsem překvapená a nevím, co si s tou informací počít," reagovala nejdříve režisérka na dotaz serveru iROZHLAS.cz. V úterý pak doplnila: „Je to ohromná čest. Jsem z toho překvapená, mám z toho šílenou radost. Zatím vůbec netuším, co to obnáší, akorát že snad budu mít přístup k filmům, které budou nominovány na Oscara, což je úžasné. A možnost hlasovat, což je také úžasné.

Jak popsala, oficiální pozvání zatím nedostala. Je proto zvědavá, jestli přijde ve formě dopisu, e-mailu nebo třeba přiletí poštovní holub. „Nadšení je veliké. Jsem tu v okolí nejpřekvapenější člověk, jakého si dovedete představit,“ dodává.

Akademie každý rok vybírá stovky nových členů z řad filmových tvůrců. Loni i letos jich vybrala více než 800. Helena Třeštíková je přitom jedinou Češkou, která byla letos do filmové organizace pozvána. Kromě ní se mezi akademiky zařadí také dvojice českých kaskadérů a herců, Ladislav Lahoda a Pavel Cajzl. Ti figurují v širší kategorii Members-at-Large.

Mezi další nové členy jinak patří například herci Lady Gaga, Tom Holland, Marina de Tavirová, Elizabeth Mossová nebo Claes Bang, scenáristka Gillian Flynnová nebo režiséři Phil Lord a Christopher Miller.

Jméno režisérky Heleny Třeštíkové je uvedené na webu Oscarů v sekci Dokument. | Zdroj: reprofoto

Akademie filmového umění a věd se dělí na 17 odvětví (kameramani, herci, režiséři, zvukaři, střihači, aj.). Noví členové se do ní nemohou sami přihlásit, ale musí je nominovat alespoň dva existující členové. Nominování mohou nabídku odmítnout. Letos tvořily polovinu vybraných filmových osobností ženy.

V oblasti dokumentárního filmu musí nový člen splňovat následující kritéria: být režisérem nebo producentem alespoň dvou dokumentárních filmů, které reflektují vysoké standardy filmové akademie; nebo být režisérem nebo producentem dokumentárního filmu nominovaného na Oscara; nebo být svou prací jedinečným přínosem tomuto filmovému žánru.

U dokumentaristky Heleny Třeštíkové Akademie vyzdvihla snímky Manželské etudy a Marcela.

V loňském roce byla do Akademie pozvána česká výtvarnice a animátorka Michaela Pavlátová, v minulosti pak také třeba režiséři Miloš Forman a Jiří Menzel, kamerman Miroslav Ondříček či kostýmní výtvarník Theodor Pištěk. Kompletní seznam osmi tisíc členů je „přísně střeženým tajemstvím“. V posledních letech je ale na organizaci vyvíjen silný veřejný tlak, aby výběr jejích členů lépe reprezentoval všechny skupiny lidí ve společnosti.

Dominika Perlínová, Kristina Roháčková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme