Americký herec Bruce Willis trpí neléčitelnou demencí. Kariéru kvůli příznakům ukončil už loni

Sedmašedesátiletý americký herec Bruce Willis trpí frontotemporální demencí. Podle agentury AP to ve čtvrtek oznámila jeho rodina. Willis známý především z rolí akčních hrdinů kariéru ukončil už loni v březnu kvůli afázii, nemoci, která ovlivňuje schopnost mluvit a porozumět řeči. Hercova rodina ve čtvrtek oznámila, že jeho stav se od té doby zhoršil.

New York Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Willisovým patrně nejznámějším hereckým počinem je série akčních filmů Smrtonosná past

Willisovým patrně nejznámějším hereckým počinem je série akčních filmů Smrtonosná past | Foto: Henry Nicholls | Zdroj: Reuters

„I když je to bolestivé, je úleva mít konečně v rukou jasnou diagnózu. Frontotemporální demence je krutá nemoc, o které mnoho z nás slyšelo, a může postihnout každého. Neexistuje na ni dnes žádný lék. To je realita, která se v následujících letech, jak doufáme, změní,“ stojí v prohlášení rodiny.

Prohlášení rodina zveřejnila na webu Asociace pro frontotemporální degeneraci a podepsáni pod ním jsou Willisova žena Emma, bývalá žena a herečka Demi Mooreová a hercových pět dětí.

Bruce Willis has been diagnosed with FTD, the actor’s family said in a statement released today. Willis retired from acting in March 2022 due to aphasia, but the family has shared that his symptoms have progressed. Learn more: bit.ly/3YWTsnH

20:55 – 16. 02. 2023

83 172

Asociace pro frontotemporální degeneraci na svém webu frontotemporální demenci popisuje jako typ demence, který je nejčastějším typem demence u lidí mladších 60 let.

„Zatímco termín ‚demence‘ je nejčastěji spojován se ztrátou paměti, frontotemporální demence je jiná: mnohem pravděpodobněji ovlivní osobnost postiženého, chování, jazyk i pohyb, právě kvůli částem mozku, které postihuje: čelní a spánkový lalok,“ stojí na webu asociace.

Lidé diagnostikovaní s tímto typem demence mají podle asociace průměrnou dobu dožití sedm až třináct let. Ve Spojených státech frontotemporální demencí trpí mezi 50 000 a 60 000 lidmi a představuje asi deset procent všech případů demence.

Herec Bruce Willis ze zdravotních důvodů ukončil svoji kariéru. Má nemoc ovlivňující schopnost mluvit

Číst článek

Willisovým patrně nejznámějším hereckým počinem je série akčních filmů Smrtonosná past (první díl 1988). Willis v kultovním prvním dílu jako John McClane v mrakodrapu plném teroristů není obvyklým nezranitelným supermanem, ale zmláceným a krvácejícím chlápkem, který má občas i strach.

V roce 1999 Willis kritiky překvapil rolí dětského psychiatra Malcolma Croweho v mysteriózním Šestém smyslu.

Podobné role se mu však už nedostalo a režiséři, ať už Quentin Tarantino v Pulp Fiction (1994), Terry Gilliam ve sci-fi 12 opic (1995), Luc Besson v Pátém elementu (1997) nebo Robert Rodriguez a Frank Miller v Sin City (2005), ho obsazovali hlavně do známého typu drsňáka.

Závěrem kariéry se Willis stal známým i jako protagonista nízkorozpočtových filmů, kvůli kterým organizátoři ceny Zlatá malina, udělované za nejhorší filmové počiny roku, vytvořili zvláštní kategorii jen pro něj.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme