Od androida po hobita. Zemřel Ian Holm, představitel Bilba Pytlíka z filmové ságy Pán prstenů

Ve věku 88 let zemřel britský filmový a divadelní herec Ian Holm. Deníku Guardian zprávu potvrdil jeho agent. Holm se proslavil svými rolemi ve sci-fi snímcích Vetřelec a Pátý element, sportovním dramatu Ohnivé vozy nebo filmové adaptaci populární fantasy série Pán prstenů, kde ztvárnil postavu hobita Bilba Pytlíka.

Tento článek je více než rok starý.

Londýn Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Herec Ian Holm při premiéře životopisného dramatu Tolkien v dubnu 2019 v Londýně

Herec Ian Holm při premiéře životopisného dramatu Tolkien v dubnu 2019 v Londýně | Foto: Henry Nicholls | Zdroj: Reuters

„S velkým smutkem oznamujeme, že herec sir Ian Holm zemřel dnes ráno ve věku 88 let,“ uvedl hercův zástupce. Podle něj zemřel v nemocnici na komplikace související s Parkinsonovou nemocí.

Holm se narodil v roce 1931 v anglickém hrabství Essex. Zpočátku působil především na divadle, kde ztvárnil řadu rolí v dramatech Williama Shakespeara. Postupně se prosazoval i u filmu. Za vedlejší roli Sama Mussabiniho ve sportovním dramatu Ohnivé vozy byl nominován na Oscara.

Po celém světě jej proslavila role Bilba Pytlíka v sérii filmů na motivy knih britského spisovatele J. R. R. Tolkiena. Objevil se ve snímcích Pán prstenů: Společenstvo prstenu, Pán prstenů: Návrat krále a ve dvou dílech Hobita – Neočekávaná cesta a Bitva pěti armád.

Ve vedlejších rolích si Holm zahrál také ve sci-fi filmech Vetřelec, Pátý element a Den poté či v životopisném snímku Martina Scorseseho Letec.

ČTK, kro Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme