Režisér Petr Václav točí velkofilm Il Boemo. Operního skladatele Myslivečka si zahraje Rus Koreškov

Příběh českého operního skladatele Josefa Myslivečka dostane filmovou podobu. Natáčení hudebního dramatu Il Boemo připravoval režisér Petr Václav spolu s producentem Janem Macolou více než deset let. Do kin by měl snímek, v němž se objeví i operní hvězdy Phillipe Jaroussky, Emöke Baráthová, Simona Šaturová, Filippo Mineccia nebo Krystian Adam, vstoupit na konci příštího roku.

Praha Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Herec Egor Koreshkov

Herec Jegor Koreškov | Foto: Petra Hajská

„Historický velkofilm Petra Václava je inspirovaný životem jednoho z nejvyhledávanějších hudebních skladatelů druhé poloviny 18. století. Zavede diváka do Itálie, kde Mysliveček žil, tvořil a stal se legendou, ale také zemřel v zapomnění,“ uvedla za tvůrce Johana Turnerová.

Hlavní roli hudebníka, který se vzepřel vůli své rodiny, ztvární ruský herec Jegor Koreškov. Vedle něho režisér Václav obsadil italské herce, dále Karla Rodena a Zdeňka Godlu. Hudbu k filmu, kterou tvoří z velké části znovuobjevené Myslivečkovy árie a skladby, nahraje pod taktovkou Václava Lukse orchestr Collegium 1704.

Vystříhané čelo a kolíčky za uši. Václav Neužil hraje Emila Zátopka v chystaném filmu Davida Ondříčka

Číst článek

První klapka koprodukčního filmu, jehož koproducentem je Česká televize, padne v Itálii v druhé polovině července. Natáčet se bude v divadlech v Pavii a Cremoně a v jejich okolí. V září se pak filmaři přesunou do Janova a následně do Benátek. Několik natáčecích dnů bude také v Praze.

Přípravu filmu režiséru Václavovi umožnil mimořádně veliký grant Státního fondu kinematografie, který mu před třemi lety udělil příspěvek 23 milionů korun. Rada fondu projekt vyhodnotila jako nejlépe připravený po autorské i producentské stránce, s potenciálem českou kinematografii výrazně zviditelnit v zahraničí. Rozpočet filmu přesáhne 100 milionů korun.

Režisér Václav, jehož film Cesta ven vyhrál v roce 2014 v sedmi kategoriích (nejlepší film, režie, ženský herecký výkon v hlavní roli, scénář, kamera, střih a zvuk) Českého lva, už před pěti lety natočil o Myslivečkovi dokument Zpověď zapomenutého.

Josef Mysliveček, jeden z nejslavnějších evropských operních skladatelů druhé poloviny 18. století, pražský rodák, učitel a přítel Wolfganga Amadea Mozarta, složil 30 oper, deset oratorií, symfonie, koncerty, overtury a množství komorní a chrámové hudby.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme