Film Il Boemo o skladateli Myslivečkovi půjde do boje o Oscara. Hlavní postavu hraje Dyk v italštině

Vojtěch Dyk jako Josef Mysliveček ve filmu Il Boemo | Zdroj: Pilot Film

Česká filmová a televizní akademie (ČFTA) vyšle do soutěže o Oscara v kategorii Nejlepší zahraniční film snímek režiséra a scenáristy Petra Václava Il Boemo. Výpravný historický film představuje českého skladatele 18. století Josefa Myslivečka. Snímek bude mít světovou premiéru v hlavní soutěži filmového festivalu v San Sebastianu, který začíná v pátek. Do českých kin film vstoupí 20. října.

Tento článek je více než rok starý.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Výpravný film Petra Václava sleduje hudebního skladatele Josefa Myslivečka. Mysliveček se jako syn pražského mlynáře navzdory očekávání rodiny vydal za svým snem do Itálie, která byla ve druhé polovině 18. století světovým centrem opery. Dokázal se zde prosadit a dosáhnout hvězdné kariéry.

V hlavní roli historického filmu se představí herec Vojtěch Dyk, který celou svou roli ztvárnil v italštině. Herec se podle svých slov na natáčení intenzivně připravoval rok. Po boku Vojtěcha Dyka se na plátně objeví herečky Barbara Ronchiová, Elena Radonicichová nebo Lana Vladyová.

Myslivečkovu hudbu ve filmu zahraje český orchestr Collegium 1704 s Václavem Luksem v čele. O provedení Myslivečkových operních árií se ve zasloužili světoví operní sólisté, jako například Philippe Jaroussky, Simona Šaturová, Raffaella Milanesiová nebo Emőke Baráthová.

Film se natáčel v České republice i Itálii a vznikl v česko-italsko-slovenské koprodukci. Il Boemo se snaží najít odpověď na otázku, kdo je vlastně Josef Mysliveček, čím své diváky získal a jak je možné, že na něj historie tak rychle zapomněla. 

„Domnívám se, že zviditelnit Myslivečkovu osobnost a jeho hudební odkaz stojí za to. Ne proto, že byl Čech a Mozartův přítel, ale protože jeho hudba je skutečně velmi kvalitní a hrála nesmírně důležitou roli ve vývoji opery ve druhé polovině 18. století,“ říká Václav.

Česká filmová a televizní akademie, která stojí za udílením cen Český lev, vybírala při hlasování akademiků z 15 českých hraných a dokumentárních filmů, přihlášených jejich producenty.

Za filmem Petra Václava se umístily v abecedním pořadí snímky Oběť režiséra Michala Blaška a Světlonoc v režii Terezy Nvotové.

Oscarový zúžený seznam 15 zahraničních filmů bude zveřejněn 21. prosince a nominace budou vyhlášeny 24. ledna 2023. Slavnostní ceremoniál 95. ročníku cen americké Akademie filmového umění a věd je stanoven na 12. března 2023.

Další šance po Zátopkovi 

Loňským kandidátem na Oscara byl za Českou republiku snímek Zátopek režiséra Davida Ondříčka, pojednávající o sportovním i životním osudu českého sportovce Emila Zátopka s Davidem Neužilem v hlavní roli. Jeho manželku si v historickém filmu zahrála Martha Issová. Do užšího výběru se film ovšem nedostal.

Ceny americké akademie se udělují od roku 1929. Od té doby uspěla Česká republika třikrát. Poprvé získalo cenu za nejlepší zahraniční film československé válečné drama Obchod na korze Jána Kádára a Elmara Klose.

Dva roky nato uspěly Ostře sledované vlaky Jiřího Menzela a v roce 1996 Kolja Jana Svěráka. Šest dalších českých filmů pak postoupilo do nejužších nominací. 

V kostýmu s parukou a při svíčkách. Tvůrci přibližují natáčení filmu o barokním skladateli Myslivečkovi

Číst článek

Režisér a scenárista Petr Václav je absolventem pražské FAMU. Již jeho celovečerní debut Marian získal v roce 1996 řadu cen v zahraničí, mimo jiné Stříbrného leoparda na MFF v Locarnu, cenu za režii v Angers, Belfortu, Teheránu, Bratislavě a byl nominován na Českého lva.

V roce 2001 jej následoval snímek Paralelní světy, který se dostal do finále scenáristické soutěže Sundance Institute/NHK Award a promítal se v soutěžní sekci festivalu v San Sebastianu.

Jeho další film Cesta ven byl uveden v roce 2014 na Filmovém festivalu v Cannes, v sekci ACID, a stal se tak po 23 letech první českou premiérou na tomto festivalu. Získal sedm Českých lvů, včetně kategorií nejlepší film, scénář a režie. Jeho posledním filmem uvedeným v českých kinech je roadmovie Skokan z roku 2017.

afo, ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme