Indické nacionalisty pobouřilo drama z Bollywoodu. Podpalují kina a rabují obchody

V řadě indických měst hoří auta a kina mají vytlučené výlohy. V některých částech Dillí jsou preventivně uzavřené školy. Do kin měl vstoupit snímek Padmaavat.

Tento článek je více než rok starý.

Nové Dillí Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ohořelý pult kina, na které zaútočili odpůrci filmu Padmaavat

Ohořelý pult kina, na které zaútočili odpůrci filmu Padmaavat | Foto: Amit Dave | Zdroj: Reuters

Film v historických kulisách počátku 14. století se nelíbí hinduistickým nacionalistům, konkrétně skupině Karni Séna, která se rozhodla zabránit promítání filmu jakýmikoliv prostředky. A také kauzu používá ke svému zviditelnění.

Padmaavat má klasickou indickou stopáž kolem tří hodin a obsahuje napínavé akční scény, vypjaté dialogy, prokládané zpěvem a masovými tanci se složitou choreografií. Je to také velmi výpravný film a s rozpočtem 31 milionů dolarů patří k nejdražším indickým snímkům. Jako první z bollywoodské produkce by se měl promítat ve formátu IMAX 3D.

Do kina po 35 letech. V Saúdské Arábii se i díky internetu znovu otevřou kinosály

Číst článek

Film popisuje příběh muslimského vládce Dillíského sultanátu Alauddína Khildžího a hinduistické královny rádžpútského státu Mévár jménem Padmávatí. Sultán vytáhne do boje proti Méváru přitahován pověstnou krásou královny, porazí a zabije v bitvě jejího manžela, krále Ratana Séna.

Jeho manželka, stejně jako ostatní ženy od dvora, se potom raději nechají upálit na hranici, než aby padly do rukou dobyvatelům. Což ženy z rádžpútských rodů skutečně dělaly a Padmávatí je tak jakousi modelovou hrdinkou, kterou hinduističtí nacionalisté velebí.

Paradoxní na tom je, že zatímco sultán a dobití Méváru je historický fakt, příběh o důvodech války, včetně samotné postavy královny je čistě literární fikce, jejímž autorem je muslimský světec z 15. století.

Historické nepřesnosti ale nejsou to, co by nacionalisty trápilo. Vadí jim zvěsti, že ve filmu je snová scéna, která naznačuje romantický vztah mezi sultánem a královnou Padmávatí. A tato šeptanda stačila organizaci Karni Séna, aby po filmu a jeho autorech vystartovala. Poprvé napadla štáb dokonce ještě před začátkem natáčení.

Režisér Saňdžaj Lála Bhansálí opakovaně zdůraznil, že žádná taková kontroverzní scéna ve filmu není. Film shledal naprosto v pořádku i soud, ale fundamentalisté pokračují ve svém nenávistném tažení.

Po velmi hlasité a násilné sérii protestů řada kin ohlásila, že film Padmaavat nebude promítat. Paradoxně ani to některým z nich nepomohlo.

„Už před dvěma dny jsme se rozhodli, že film promítat nebudeme. Přesto se najednou objevilo asi 2000 chlapů a bez varování začali házet kameny a zápalné láhve. Shořelo přes 20 motorek zaparkovaných venku, vyrabovali obchody v přízemí a vymlátili výlohy. Máme veliké ztráty,“ říká Rakéš Mehta, manažer jednoho z dillíjských kin. A podobný obrázek nabízejí i další velká indická města zejména v Gudžarátu a Rádžasthánu na západě Indie.

Ondřej Himmer Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme